Bivši šef njemačke obavještajne službe: Kina će uskoro dominirati svijetom

Angela Merkel u posjeti Kini prošle godine (Getty Images)

Bivši šef njemačke vanjske obavještajne službe Gerhard Schindler upozorio je da se Kina približava dominaciji nad svijetom.

Schindler, koji je bio na čelu njemačke Federalne obavještajne službe (BND) u periodu od 2011. do 2016. godine, rekao je da bi Njemačka trebala smanjiti svoju “stratešku ovisnost” o Pekingu, a Huaweiju zabraniti upotrebu njegove 5G mobilne komunikacijske mreže.

U intervjuu za britanski list The Times, Schindler je također upozorio da je politika njemačke kancelarke Angele Merkel prema migrantskoj krizi 2015. pretvorila Njemačku u “veliki rezervoar” muslimanske mladeži koja je spremna usvojiti nasilje i “džihadističku” ideologiju.

Times ističe da je Gerhard Schindler (68) u svojoj novoj knjizi Ko se boji BND-a? upozorio da je Njemačka opteretila svoje obavještajne službe nepotrebnim birokratskim procedurama i ignorirala neke ozbiljne prijetnje svojoj sigurnosti.

Donedavno se Berlin suzdržavao od davanja izjava koje bi mogle potaknuti bijes Pekinga, vodeći računa o poslovnim interesima. Kina je najveći njemački trgovinski partner, budući da je vrijednost izvoza i uvoza između dvije zemlje iznosila 206 milijardi eura prošle godine.

Međutim, njemačka retorika postala je oštrija otkako je Kina ugušila proteste u Hong Kongu. U narednim sedmicama vlada Angele Merkel odlučit će hoće li slijediti britanski primjer u zabrani korištenja Huaweijevih komunikacijskih mreža pete generacije, a Times u svom izvještaju tvrdi da je Huawei usko povezan s kineskom vojskom.

Agresivno ponašanje

Schindler je skrenuo pažnju na “agresivno” ponašanje Pekinga, kako je to opisao, u Južnokineskom moru i njegovu ekonomsku dominaciju nad dijelovima afričkog kontinenta, kao i na “novi Put svile” koji finansira Kina, a proteže se preko dijelova Azije i Evrope, regije poznate kao Evroazija.

“Kina stvari rješava vrlo pametno i smireno, ali prema zapanjujuće dosljednoj strategiji”, kaže Schindler. “Možda je zabrinjavajuće što mi u Evropi teško primjećujemo ovo dominantno ponašanje”, dodao je.

Smatra da je evropski stav prema Kini determiniran poslovnim odnosima, stoga “moramo to preispitati. Djelimično smo ovisni o Kini u autoindustriji. Ali ne možete umanjiti ovu ovisnost tako što ćete se još više oslanjati (na Kinu)”.

Bivši šef obavještajne službe objasnio je da je Huaweijeva tehnologija trenutno toliko ispred svojih evropskih suparnika da Njemačka više nije u stanju potvrditi je li kineski tehnološki div uspio prodrijeti u njene komunikacijske mreže, povući podatke iz njih i proslijediti ih Pekingu.

Britanski list kaže da je Schindler izgledao “opuštenije” kada se u intervjuu dotakao pitanja Rusije, pozivajući Njemačku da ojača svoje kulturne i ekonomske odnose s Moskvom te da sarađuje s predsjednikom Vladimirom Putinom u Libiji i Siriji.

‘Zauzeti stav prema Rusiji’

Ipak, Schindler smatra da je Kremlj odgovoran za, kako je to nazvao, “stravični napad” na ruskog disidenta Alekseja Navaljnog, koji je otrovan nervnim plinom tokom leta iz Sibira prošlog augusta.

Pozvao je da se zauzme jasan stav prema Rusiji u vezi s pokušajem atentata na Navaljnog, a zatim je dodao da to ne znači otkazivanje projekta plinovoda “Sjeverni tok 2” iz Rusije do Njemačke.

Schindler, koji je poznat po podršci Slobodnoj demokratskoj stranci desnog centra, također je izrazio zabrinutost zbog sigurnosnog rizika koji predstavljaju mnogi mladi muslimani koji su u Njemačku stigli od 2015. godine, ali nisu uspjeli dobiti dobar posao ili azil.

“Ako ne uspijemo integrirati stotine hiljada mladih muškaraca muslimana, njihova sudbina će biti neuspjeh. Imat ćemo rezervoar za radikalizaciju, regrutiranje i nasilje”, dodao je.

Važno je napomenuti da je njemačka vlada razriješila Gerharda Schindlera dužnosti u aprilu 2016. godine, ne navodeći jasan razlog za donošenje takve odluke.

Međutim, njemački list Suddeutsche Zeitung izvijestio je da je na Schindlerov položaj uveliko utjecalo otkrivanje podataka o centru za prisluškivanje u blizini Minhena (jugoistočna Njemačka), koji se tereti za špijuniranje evropskih dužnosnika i institucija u korist američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Izvor: Agencije