Bivši premijer i ministri optuženi zbog eksplozije u Bejrutu

Sawan će ispitati Diaba (na slici) kao optuženika u slučaju u ponedjeljak, a saslušanje će se održati u sjedištu Vlade u Bejrutu (EPA)

Odlazeći premijer Libana Hassan Diab i tri bivša ministra su optuženi za nemar koji je doveo do pogibije stotina i ranjavanja hiljada osoba u strašnoj augustovskog eksploziji koja je potresla Bejrut i razorila luku, prenosi Al Jazeera English.

Fadi Sawan, sudija koji je istraživao eksploziju, u četvrtak je podigao optužnice protiv Diaba, bivše ministre za javne radove Ghazija Zaeitera i Youssefa Fenianosa, te bivšeg ministra finansija Alija Hassana Khalila, navodi viši sudski izvor za Al Jazeeru.

Sawan će ispitati Diaba kao optuženika u slučaju u ponedjeljak, a saslušanje će se održati u sjedištu Vlade u Bejrutu. Tri ministra, također kao optuženici, bit će ispitani u ponedjeljak, utorak i srijedu.

Sawan ih je ranije ispisao samo kao „svjedoke“.

Odbijanje Parlamenta

Sudska odluka dolazi dvije sedmice nakon što je poslao pismo libanskom Parlamentu gdje traži od zastupnika da istraži ministre zbog eksplozije na specijalnom parlamentarnom sudu za procesuiranje vodećih političara. To je odbio predsjednik Parlamenta Nabih Berri.

„Sawan je suočio Parlament sa svojom odgovornosti da istraži političku odgovornost ministara, ali su zastupnici to odbili. Time su ga natjerali da preda tužbe za nemar, za koje smatra da su u njegovoj jurisdikciji“, navodi izvor Al Jazeere.

Odluka za procesuiranje odlazećeg premijera i bivših ministara zasniva se na pismenoj korespodenciji koja im je uručena kako bi bili upozoreni na skoro 3.000 tona eksplozivnog materijala u bejrutskoj luci, dodaje izvor.

Diabov ured nije odgovarao na upite za komentar, a telefoni tri bivša ministra su bila isključena kada ih je zvao novinar Al Jazeere.

Posljednje optužbe povećaju broj procesuiranih za eksploziju na 37, od kojih je 25 u pritvoru.

Izvor: Al Jazeera