Bivši izraelski špijun Jonathan Pollard može da napusti SAD

Pollard je redovno izražavao želju da ide da živi u Izraelu gdje ga dio stanovništva smatra nacionalnim herojem (Reuters)

Bivši špijun, američki Jevrej Jonathan Pollard završio je izdržavanje kazne i sada je slobodan da napusti Sjedinjene Američke Države, saopćilo je američko ministarstvo pravde.

Bivši obavještajni analitičar u američkoj mornarici, koji je uhapšen 1985. zbog špijuniranja u korist Izraela proveo je trideset godina u zatvoru i pet godina na uvjetnoj slobodi, prenosi Beta.

On je redovno izražavao želju da ide da živi u Izraelu gdje ga dio stanovništva smatra nacionalnim herojem.

Briljantni analitičar s diplomom Univerziteta Stanford proglašen je krivim 1987. jer je Izraelu od juna 1984. godine do hapšenja u novembru 1985. dostavio hiljade tajnih dokumenata o špijunskim aktivnostima SAD-a, uglavnom u arapskim zemljama, prenijela je Hina.

Time je pomogao Izraelu da 1985. godine bombardira sjedište Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) koja je tada djelovala u Tunisu i da bude ubijen drugi čovjek PLO-a Abu Jihad u Tunisu 1988. godine. 

Međutim, za Sjedinjene Američke Države Pollard je špijun koji je nanio veliku štetu američkim interesima u doba hladnog rata.

Dugogodišnja kazna

Prema nekim izvorima, Pollard je i drugim zemljama, a ne samo Izraelu, odavao važne podatke koji su mogli pasti u ruke tadašnjeg neprijatelja Sovjetskog saveza.

Godine 1987. godine bio je osuđen na kaznu doživotnog zatvora jer je Izraelu prenosio tajne informacije. Jedini je Amerikanac koji je ikada dobio doživotnu zatvorsku kaznu jer je špijunirao za nekog američkog saveznika.

Branio se tvrdnjom da je špijunirao samo zato jer su američke obavještajne službe Izraelu uskraćivale ključne sigurnosne informacije.

Uhapšen je kada je neuspješno pokušao da dobije azil u izraelskoj ambasadi u Washingtonu.

Od tada njegov slučaj je podsticao polemike i izazivao podijeljena mišljenja, a njegove pristalice su navodile da je kazna prestroga, s obzirom da je špijunirao za zemlju koja je američki saveznik.

Izvor: Agencije