Bivši irački premijer upozorio na ‘novu generaciju terorista’

Allawi je otkrio da je formirano novo političko tijelo pod nazivom Iračka platforma (EPA)

Ayad Allawi, bivši irački premijer, upozorio je na suočavanje s trećom generacijom “terorista”, koja je opasnija od mreže Al-Kaide i oružane grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

“Irak ide u opasnom pravcu i živi u haosu, a ista je situacija i u regiji. Svijet je danas podijeljen, a tu su i znakovi pojavljivanja jednog novog svijeta. Regija je na rubu još većeg uništenja i razaranja”, izjavio je Allawi, čelnik Nacionalnog bloka u iračkom parlamentu, na konferenciji za novinare u Bagdadu.

Smatra da je političko okruženje u arapskom svijetu postalo inkubator tog “terorizma”, a ne nešto što ga odbija, bilo zbog sektaštva, marginalizacije i isključivanje ili zbog događanja u Siriji, Libiji i Jemenu.

Allawi dodaje da “novi ISIL-ovci” imaju i novu ulogu, ukazavši na to da se “novi ISIL sada počeo formirati i da su njegovi obrisi već postali vidljivi”.

Formirana Iračka platforma

Allawi je otkrio da je formirano novo političko tijelo pod nazivom Iračka platforma, uz napomenu da nije riječ o novoj stranci te da je do formiranja došlo uz saglasnost brojnih političkih ličnosti.

Izrazio je nadu da će novo tijelo efikasno sarađivati s udruženjima i asocijacijama koji imaju široku narodnu podršku, naglasivši da će se voditi računa o tome da mu se priključe sindikati i omladinski savezi kako bi se proširio opseg njegovog djelovanja, te istaknute ličnosti koje su imale znatnu ulogu u političkom procesu, uz uvjet da se pritom ne uzimaju u obzir nikakve pripadnosti.

Spomenuo je i to da će se Iračka platforma zalagati za izgradnju države koja će imati utjecaj u regiji, kao što je je to bio slučaj s Irakom u 1920-ima.

Izvor: Agencije