Bivši borci nakratko blokirali petlju Šićki Brod

Krajem februara grupa nezadovoljnih boraca držala je u blokadi tuzlansko saobraćajno čvorište tri dana (Al Jazeera)

Grupa nezadovoljnih demobilisanih boraca Armije RBiH danas je u podne blokirala petlju Šićki Brod u Tuzli. Blokada je trajala 15 minuta kao znak upozorenja.

Ponovo su od nadležnih zatražili uspostavu jedinstvenog registra boraca, borački dodatak i ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija, iskazavši nezadovoljstvo što njihovi zahtjevi još nisu ispunjeni i nakon održanih protesta u februaru.

Krajem februara grupa nezadovoljnih boraca držala je u blokadi tuzlansko saobraćajno čvorište Šićki Brod tri dana.

Danas su najavili da će održati sastanak 14. aprila u Srebreniku, na kojem će odlučiti o daljnjim koracima, te hoće li održati proteste pred Parlamentom FBiH.

Ako se njihovi zahtjevi ne riješe, najavili su radikalnije mjere.

Grupa veterana u Sarajevu

U popodnevnim satima blokiran je magistralni put M17 Zenica – Žepče u mjestu Donja Golubinja.

Demobilisani borci u FBiH također su blokirali i magistralni put M16.2 Gornji Vakuf/Uskoplje – Prozor, u mjestu Karamustafići. 

Zbog protesta građana obustavljen je saobraćaj na graničnom prijelazu Bijača, saopćio je Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK).

Manja grupa demobilisanih boraca okupila se i u Sarajevu ispred zgrade Paralmenta FBiH, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Podsjećaju da njihova tri zahtjeva federalne vlasti nisu ispunile. Ne žele davati izjave niti otkrivaju hoće li i ovog puta blokirati puteve.

Izvor: Al Jazeera i agencije