Oglasi

Bitcoin u 2016. nadmašio sve ostale valute

Kriptovaluta koju kreiraju hiljade računara dosegla je na početku 2017. godine nivo od 1.000 dolara.
U protekle dvije godine vrijednost bitcoina se stabilizirala iako i dalje oscilira znatno više od onih standardnih valutaReuters

Digitalna valuta bitcoin zaključila je 2016. godinu većim skokom vrijednosti od svih standardnih valuta, a na početku nove godine prekoračila je nivo od 1.000 dolara prvi put u tri godine.

Bitcoin je kriptovaluta koju kreiraju hiljade računara širom svijeta, potvrđujući transakcije i puštajući u sistem nove jedinice.

U nedjelju je na evropskoj platformi Bitstamp njegova vrijednost poskočila 2,5 posto, dosegnuvši najviši nivo od decembra 2013. godine, od 1.022 dolara.

Kurs bitcoina snažno oscilira još od dana kada je stvoren.

Pad na ispod 400 dolara

Tako je u dva mjeseca krajem 2013. godine njegova vrijednost udesetostručena, prekoračivši nivo od 1.100 dolara, da bi potom u samo nekoliko sedmica nakon hakerskog napada na tokijsku trgovinsku platformu Mt. Gox potonula ispod 400 dolara.

U protekle dvije godine vrijednost bitcoina donekle se stabilizirala iako i dalje oscilira znatno više od onih standardnih valuta, koje izdaju centralne banke.

Bitcoin je u prošloj godini možda poduprla pojačana potražnja u Kini, povezana sa sedampostotnim padom vrijednosti juana u 2016. godini, što je najlošiji rezultat kineske valute u više od 20 godina.

Podaci pokazuju da se većina trgovinskih transakcija bitcoinom obavlja upravo u Kini, napominje Reuters.

Digitalna valuta koristi se za brzi i anonimni transfer novca u bilo koji dio svijeta i ne podliježe kontroli vlasti, pa je atraktivna za one koji žele zaobići kontrole kapitalnih tokova, kakve su na snazi, npr., u Kini.

Zanimljiva je možda i onima koji strahuju od manjka novca, kao što je slučaj u Indiji, čiji je premijer Narendra Modi u novembru povukao iz optjecaja novčanice velikih apoena.

Održiva i značajna valuta

"U kontekstu zaoštrenog rata protiv gotovine i kontrola tokova kapitala bitcoin postaje održiva, iako jako rizična alternativa", konstatira Paul Gordon, član uprave Britanskog udruženja za digitalne valute i suosnivač Quantavea, kompanije koja institucionalnim ulagačima pokušava olakšati pristup platformama za trgovinu digitalnim valutama.

Iako je vrijednost bitcoina trenutno daleko od rekordnih 1.163 dolara, dosegnutih krajem 2013. godine na platformi Bitstamp, danas je u optjecaju više tih digitalnih novčanih jedinica - svakih 10 minuta u optjecaj ih ulazi 12,5.

Njihova ukupna vrijednost trenutno je na rekordnih više od 16 milijardi dolara, što znači da je približno izjednačena s onom prosječne kompanije uvrštene u indeks Londonske berze FTSE 100.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.