Bin Salman: Ubistvo Khashogija je zločin koji se ne može opravdati

Sarađivat ćemo s Turskom kako bismo otkrili istinu o Khashoggijevom ubistvu, rekao je Mohammed bin Salman (EPA)

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman izjavio je kako je slučaj ubijenog novinara Saudija Jamala Khashogija “bolan”, ali i da će “pravda prevladati”.

Ocjenjujući ubistvo Khashogija kao “zločin koji se ne može opravdati”, najavio je kako će svi krivci biti kažnjeni, a Saudijska Arabija i Turska zajedno raditi kako bi “postigli rezultate”.

Po njegovim riječima, ubistvo novinara neće zasmetati odnosima Saudijske Arabije i i Turske.

“Sarađivat ćemo s Turskom kako bismo otkrili istinu koja stoji iza Khashoggijevog ubistva”, rekao je Mohammed bin Salman.

Tim je riječima, u obraćanju investicijskom skupu Future Investment Initiative, prekinuo svoju šutnju o ubistvu 2. oktobra.

Razgovarao s Erdoganom

Prethodno je obavio telefonski razgovor s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja Anadolija.

Iz izvora bliskih Uredu predsjednika Republike Turske saznaje se da je Erdogan sa bin Salmanom razgovarao na zahtjev upućen od Saudijske Arabije.

Tokom razgovora bilo je riječi o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, odnosno budućim koracima i ulaganju zajedničkih napora za potpuno rasvjetljavanje ubistva.

Reuters je prenio riječi Mohammeda bin Salmana da će svi koji su učestovali u zločinu biti kažnjeni, te da će pravda pobijediti. 

Nema podjela između Turske i Saudijske Arabije

On je, kako se dalje kaže, rekao da pod liderstvom Kralja Salmana i Erdogana, neće biti podjela između Turske i Saudijske Arabije.

Novinar i kolumnista lista The Washington Post Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Izvor: Agencije