Bihać: Firme privatizacijom postale ruševine

Krajinametal, Kombitex, Polietilenka samo su neke od velikih kompanija koje su zapošljavale hiljade građana Bihaća.

Danas su u ruševnom stanju, a radnici na biroima za zapošljavanje. Ali u Bihaću, kako sami kažu, loše žive i oni koji imaju posao, izvještava Al Jazeerina reporterka Arduana Kurić.

Šestočlana porodica Mehtić iščekuje Eldarovu plaću. Posljednju, u iznosu 160 eura, Eldar je primio u decembru prošle godine.

“Od decembra nemamo nikakva primanja. Zadnjih godinu i po dana mi molimo skoro svaku platu. Bili to štrajkovi, bilo… Oni obećaju”, kaže Eldar Mehtić.

Prijevremene penzije

Problemi firme u kojoj Eldar radi počeli su njenom privatizacijom 2005. godine. Firma u kojoj je radio njegov otac je, također, žrtva loše privatizacije.

Fabrika namještaja Šipad, koja je proizvode plasirala na inozemno tržište, danas je u stečaju, a Enver Mehtić u prijevremenoj penziji.

“Mogu da kažem da smo mi vrlo lijepo živjeli. Plata je bila solidna. Zapošljavali smo od 1500 do 2000 ljudi”, kaže on.

Hiljade radnika na ovom području zapošljavale su Žitoprerada, Polietilenka, Kombitex, Energoinvest, Agrokomerc. Sve one proizvodile su i nakon rata. I sve su sada žrtve loše privatizacije. 

“Ovo su ostaci Krajinametala. Mašine koje su proizvodile, naprimjer armaturne mreže, a koje Bosna i Hercegovina danas uvozi, prodane su u staro željezo, a radnici te firme danas su uglavnom na birou za zapošljavanje”, izvještava Al Jazeerina reporterka.

Nezaposlenost

Posao na području Unsko-sanskog kantona traži 60 posto radno sposobnih osoba.

Emir, diplomirani ekonomista, već dvije godine traži zaposlenje.

“Čak ni moja supruga, koja je diplomirana pravnica, nije u stanju da dobije ni pripravnički staž kako bi osigurala svoju budućnost. A obitelj? O tome ne smijemo ni misliti, jer je ekonomska situacija takva kava jeste”, ističe Emir.

Nije sjajno ni onima koji rade, kaže Emirova prijateljica Aida. Kao profesorica hemije u srednjoj školi za osam časova sedmično prima 100 eura mjesečno.

Posljednju plaću je dobila u novembru prošle godine.

“Po mom mišljenju su nam ukinuta sva osnovna ljudska prava. I pravo na život i pravo na porodicu i pravo na rad… I sve ostale slobode su nam ukinute. Mislim da je ljudima, kako mi to kažemo, došlo do vrata i da više ne mogu trpiti. Ni oni koji rade ni oni koji ne rade”, kaže Aida.

Analize stručnjaka

Profesor Univerziteta u Bihaću Jusuf Kumalić smatra da su nestručnost i lični interesi unazadili privredu i uništili ekonomiju. Dok je realni sektor gubio radnike, javni se opteretio prezaposlenošću, analizira Kumalić.

“Privatizacija – znamo kako je nakaradno provedena, da nismo razradili strategiju industrije, da nam bukvalno samo cvjeta korupcija te da su vlade izuzetno neučinkovite na svim nivoima”, ocijenio je Kumalić.

Kumalić rješenje vidi u radikalnim reformama i stvaranju ambijenta za tržišni razvoj.

Dodaje da će, i uz stručne kadrove s definisanom vizijom, bosanskohercegovački čovjek morati marljivo raditi na vraćanju dostojanstva koje mu je oduzeto.

Izvor: Al Jazeera