BiH zatražila privremeno ukidanje uvoznih taksi Kosova

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su i predstavnici CEFTA-e (MVTEO)

Razgovor o odluci vlasti Kosova o taksama od 100 posto na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine bila je tema razgovora između delegacija Bosne i Hercegovine i Kosova.

Dvije strane usaglasile su se da su razgovorima u Sarajevu, koje je organiziralo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, otvorena vrata daljnjem dijalogu te da u što kraćem periodu nadležne institucije trebaju naći najbolja rješenja za postojeće prepreke kretanju ljudi, robe i usluga.

Insistirajući na što hitnijem rješavanju problema kako bi se spriječila daljnja šteta po domaće privrednike, delegacija Bosne i Hercegovine  zatražila je da se takse privremeno ukinu, a da se uporedo traži rješenje i za nesmetano kretanje ljudi i reguliranje viznog režima, a po ugledu na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, prenosi Anadolija.

Poštivati sporazum CEFTA

Delegacija Kosova informirat će nadležne organe o inicijativi bh. strane, uz isticanje potrebe da se u što skorije vrijeme stvore uvjeti za rješavanje pitanja priznavanja dokumenata i vizne liberalizacije između Bosne i Hercegovine i Kosova.

Osim zvaničnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva trgovine i industrije Kosova, sastanku su prisustvovali i predstavnici CEFTA-e.

Majlinda Hafizi, predstavnica Ministarstva finansija Albanije, koja trenutno predsjedava CEFTA-om, naglasila je važnost poštivanja tog sporazuma u kontekstu daljnjih integracijskih procesa te izrazila uvjerenje da će u tom slučaju u najskorije vrijeme biti nađeno adekvatno rješenje u interesu obje strane.

Izvor: Agencije