BiH: Uvoz baznog ulja udvostručen, biodizela pet puta veći

Petero osumnjičenih u jučerašnjoj akciji “Kolt”, koje se tereti da su uvozili bazna ulja i zatim uz pomoć aditiva mješavinu prodavali kao eurodizel, predani su Tužiteljstvu BiH. Za trojicu će biti zatražen istražni pritvor, a za dvojicu mjere zabrane.

Dan kasnije, inspektori na spornim benzinskim crpkama u Republici Srpskoj, provjeravaju kvalitetu eurodizela.

Prema informacijama MUP-a Republike Srpske crpka u Kozarcu jedna je od onih koje su distribuirale lažni eurodizel. Njezin poslovođa nije htio davati izjave.

Prema zahtjevima Odluke o kvaliteti tekućih naftnih goriva, uzorkovanje na crpkama u Republici Srpskoj radi se dvaput godišnje.

“Možemo reći da postoje dva monitoringa – to su ljetni i zimski, gdje inspektori u toku godine od svake vrste goriva kojom se prometuje na pumpnoj stanici uzimaju po jedan uzorak za analizu”, objašnjava Dušanka Makivić iz Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske.

Predložen pritvor i mjere zabrane

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputit će Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za trojicu uhićenih u akciji “Kolt”.

Takve će mjere biti predložene zbog postojanja opasnosti od bijega, zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje kaznenog postupka protiv njih, mogli uništiti ili sakriti dokaze i tragove važne za postupak, te izvršiti utjecaj na svjedoke i suučesnike, te da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo kazneno djelo ili završiti ono koje su počeli.

Za preostalu dvojicu osumnjičenih predlažu se mjere zabrane koje, između ostalog, predviđaju zabranu napuštanja boravišta, kao i zabranu sastajanja s osumnjičenima u predmetu.

U 2015. godini provedene su 562 kontrole na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj, u veleprodaji i na terminalima, a u 25 slučajeva gorivo nije zadovoljavalo standarde.

Podnesene su 32 prekršajne prijave, a sudovi su izdali 18 prekršajnih naloga s kaznama u iznosu 115.000 eura.

U inspektoratu Republike Srpske ističu da je za otkrivanje takvih slučajeva potrebna međuinstitucionalna suradnja. Tako je ostvarena i jučerašnja akcija “Kolt”.

“Carinski radnici pratili su uvoz biodizela i prema podacima uvoza pojedinačnih subjekata ili uvoznika identifikovali te koji su zbog toga postali sumnjivi, obavijestili nadležnu upravu kriminalističke policije, koja je onda preduzela mjere iz svoje nadležnosti”, dodaje Makivić.

Povećan uvoz baznih ulja i biodizela

U Federaciji BiH pravilnikom je propisano da na svaku crpku inspekcija dolazi najmanje tri puta godišnje – i još nenajavljeno onoliko puta koliko u inspektoratu odrede.

Iz Udruženja prometnika naftnih derivata Federacije BiH kažu da su ukazivali na pojavu povećane prisutnosti uvoza baznog ulja u Bosnu i Hercegovinu.

“Slična je stvar i sa biodizelom koji zakonski nije reguliran. Mi smo zato ukazivali zbog pojave različitih cijena da nam tu pomogne uprava za indirektno oporezivanje pomogne jer imaju evidenciju svih uvoznika i uvoza. Bazna ulja mogu uvoziti samo oni koji uvoze motorna ulja. A takvih firmi nema puno – ni u Federaciji, niti u Republici Srpskoj”, kaže Milenko Bošković iz te udruge.

Točnije, 40 tvrtki u BiH, predmet su kontrole Uprave za indirektno oporezivanje. Počele su 4. siječnja i bit će gotove do kraja veljače.

“Kada su u pitanju bazna ulja, u 2014. u BiH je uvezeno 4.723 tona baznih ulja, a u 11 mjeseci prošle godine 8.054 tona. Dakle, udvostručio se uvoz”, ukazuje Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kada je o biodizelu riječ, uvoz u Bosnu i Hercegovinu prošle je godine pet puta povećan u odnosu na 2014. godinu.

Ni bazno ulje, ni biodizel nisu trošarinska roba, pa ako na papiru tvrdite da ćete ih koristiti u kemijskoj industriji – plaćate samo PDV od 17 posto. I tu možete ostvariti veliku uštedu.

“Točenjem goriva upitne kvalitete, dugoročno gledajući, sebi i drugima, radite dva velika problema. A sve ćete možda doznati prekasno. Loš eurodizel djeluje pogubno po motor, a njegovi ispušni plinovi zagađuju okoliš”, javio je Al Jazeerin reporter Marin Veršić.

Izvor: Al Jazeera