BiH traži razmatranje gradnje Pelješkog mosta

Evropski parlament ne nudi konačnu podršku gradnji Pelješkog mosta (Al Jazeera)

Gradnja Pelješkog mosta mora biti stvar cjelovitog dogovora Hrvatske i Bosne i Hercegovine i to pitanje trebalo bi se razmotriti što prije na najvišem međudržavnom nivou, upozorili su iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

U saopćenju dostavljenom medijima u BiH povodom različitih interpretacija usvajanja strategije Evropske unije za Jadransko-jonsku regiju u Evropskom parlamentu 28. oktobra iz tog su ministarstva naveli da pozdravljaju taj dokument, ali istovremeno su istakli kako on ne znači i konačnu podršku gradnji Pelješkog mosta.

Naveli su kako ta strategija ističe važnost projekata poput Jadransko-jonske autoceste, odnosno povezivanja članica EU-a sa državama koje to nisu te razvitak energetske mreže.

“Protivno novinskim navodima kako strategija izričito podupire gradnju Pelješkog mosta, usvojeni dokument niti na jednom mjestu ne spominje ovaj projekt”, ističe se u saopćenju.

Pristup međunarodnim vodama

Iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH naveli su kako gradnji tog mosta treba prethoditi bilateralni sporazum sa Hrvatskom, kojim bi se za BiH osigurao slobodan pristup međunarodim vodama u skladu sa konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora.

Hrvatska strana, kako se tvrdi, još nije dostavila imena članova zajedničke komisije koji bi trebali razmatrati to pitanje.

Također, ističe se kako BiH nije učestvovala u izradi studije utjecaja gradnje mosta na okoliš, uz ocjenu kako je to morao biti slučaj jer je riječ o velikom građevinskom projektu u neposrednoj blizini bosanskohercegovačke teritorije.

Iz tog razloga će Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH Vijeću ministara BiH predložiti da se sva otvorena pitanja što brže razmotre sa Hrvatskom na najvišem nivou, stoji u saopćenju. 

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ranije je nagovijestio da će se Pelješki most graditi te da tri godine u BiH nema sagovornika o pitanju granice.

“Mi ćemo taj most graditi bez obzira na zlobu koja postoji u Hrvatskoj, a BiH ćemo biti širok most prema Europi. Ali neka se oni konačno međusobno dogovore”, kazao je Milanović u julu.

Izvor: Agencije