Oglasi

BiH: Porastao izvoz municije u Tursku, SAD i Švicarsku

Izvoz je iznosio više od 122 miliona eura, a uglavnom se odnosio na municiju.
U 2019. godini najbolji izvozni rezultati su ostvareni na tržištu Saudijske Arabije i Egipta Reuters/Ilustracija

Prošla godina za namjensku industriju Bosne i Hercegovine bila je rekordna.

Izvoz je iznosio više od 122 miliona eura (240 miliona KM) a uglavnom se odnosio na municiju te u znatno manjem iznosu na oružje i dijelove, kao i eksploziv.

U 2019. godini, najbolji izvozni rezultati su ostvareni na tržištu Saudijske Arabije (34 posto) i Egipta (28 posto). Najtraženiji proizvod je, kao i u prethodnim godinama, municija kalibra od 5,56 do 155mm, piše Biznisinfo.

Pad izvoza od 8,64 posto

Saopšteno je ovo na sastanku članova Grupacije namjenske proizvodnje koji je održan u Sarajevu s ciljem donošenja zajedničkog plana aktivnosti za period naredne godine.

Na sastanku je razmatran i utjecaj pandemije na ovu industrijsku granu. Za razliku od većine ostalih grana privrede, posebno metalske, utjecaj na namjensku industriju nije toliko snažan iako se očekivani godišnji rast u posmatranom periodu još uvijek ne primjećuje (pad izvoza -8,64 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci 2019. godine).

U prvih sedam mjeseci izvozna struktura i po proizvodima i po tržištima je slična prošlogodišnjoj, s tim da je primjećen značajan rast na tržištu Turske, SAD-a i Švicarske, a od novih (top) tržišta tu su Kuvajt, Alžir i Bangladeš.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.