BiH otvara granice za sve strance koji imaju negativan PCR test

Ovom odlukom BiH će ponovo postati u potpunosti otvorena zemlja (EPA)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je donijelo odluku o otvaranju bosanskohercegovačkih granica za sve strane državljane koji imaju negativan PCR test.

U Bosnu i Hercegovinu će moći ući svi strani državljani koji imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati, prenose bh. mediji.

Odluka je donesena nakon konsultacija entitetskih vlasti, odnosno nakon što je Štab za vanredne situacije bh. entiteta Republika Srpska donio zaključak o odobravanju ulaska stranih državljana, dok entitet Federacija Bosne i Hercegovine nema ništa protiv.

Ranije je federalno Ministarstvo okoliša i turizma saopćilo da bi otvaranje granice za ulazak građana Turske, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja istoka u Bosnu i Hercegovinu bilo od pomoći turističkoj sezoni.

Odluka stupa na snagu odmah

Ovom odlukom Bosna i Hercegovina će ponovo postati u potpunosti otvorena zemlja, bar kada je riječ o osobama koje imaju dokaz da ne boluju od zarazne bolesti COVID-19.

Ranije je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, prvenstveno od Vijeća ministara, zatražilo da se otvori granica za državljane Turske, SAD-a, Rusije i Kine.

Do sada su u Bosnu i Hercegovinu mogli ući samo državljani zemalja članica Evropske unije, zemalja Šengenskog područja, i to uz negativan PCR test.

U Bosnu i Hercegovinu mogu i državljani Srbije te Crne Gore bez testa.

Odluka stupa na snagu odmah, a dodatne informacije bit će poznate objavom saopćenja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije