BiH mora ukinuti diskriminaciju manjina

Predsjednik Evropskog vijeća Van Rompuy je rekao da će EU nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim integracijama (EPA)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy istaknuli su tokom susreta u nedjelju navečer u Sarajevu da Bosna i Hercegovina ne može dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji bez provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić i Finci” koja zahtjeva i promjenu Ustava.

Kako je priopćeno nakon susreta koji je održan nakon što je Van Rompuy sudjelovao na otvaranju Međunarodnog mirovnog samita Zajednice svetog Egidija u Sarajevu, predstavnici Evropske unije ponovili su upozorenje da BiH mora ukinuti diskriminaciju nacionalnih manjina u političkom životu, na temelju presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Dodatni napori

Pri tome je predsjednik Evropskog vijeća Van Rompuy rekao da će Evropska unija nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim integracijama, ali i istakao da BiH mora uložiti dodatne napore u ispunjavanju obaveza iz Mape puta na koje su se obvezali bosanskohercegovački političari krajem juna u Briselu.

Političke stranke nisu ispunile jedan od nekoliko uslova iz Mape puta da se do kraja augusta u parlamentarnu proceduru upute usaglašeni amandmani o ustavnim promjenama po presudi Suda iz Strasbourga koje se odnose na otklanjanje diskriminacije predstavnika nacionalnih manjina, ali i izjednačavanje prava Hrvata, najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, sa Srbima i Bošnjacima. Amandmane su na vrijeme uložili samo predstavnici vodećih hrvatskih stranaka u BiH, dvaju HDZ-ova.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik Evropskog vijeća razgovarali su i o pregovorima Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom (WB) pri čemu je evropski čelnik ocijenio da bi odobrenje novog aranžmana bio pozitivan znak i za EU.

Izvor: Agencije