BiH i Kosovo bez dogovora o ukidanju carina

Kosovo je u novembru 2018. godine uvelo takse od 100% na sve proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije. (Ministarstvo ekonomije i industrije Kosova)

U Sarajevu je bez dogovora završen sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Kosova, koji su razgovarali o ukidanju taksi od 100 posto na uvoz robe iz BiH.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine kažu da su predstavnici Prištine tražili rješavanje političkih pitanja prije ekonomskih, odnosno viznu liberalizaciju.

Zato je, kažu, odbijen prijedlog delegacije BiH da se takse suspendiraju na šest mjeseci, a da se istodobno traži reguliranje viznog režima.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine BiH Midhat Salić ocijenio je da je, ipak, učinjen prvi korak u rješavanju tog velikog problema.

„I jedna i druga strana će informisati svoje nadležne, oni svoje ministarstvo i Vladu Kosova, mi ćemo Vijeće ministara o pregovorima i prijedlozima. Vidjet ćemo šta će biti drugi korak. Sad je na nekim drugim nivoima da odluče o tome šta će biti. Ostajemo u kontaktu i ukoliko neko odluči da možemo ići dalje s razgovorima, to ćemo i uraditi, vrlo rado“, rekao je Salić.

Priština: Priznanje neovisnosti ukida takse

Iz Ministarstva trgovine i industrije Kosova navode da bi priznanje njihove neovisnosti najbrže doprinijelo ukidanju taksi, ali i kako su ključni zahtjevi ukidanje viza i jednak tretman za kosovsku robu u Bosni i Hercegovini.

Tvrde da je paradoksalno što je odnos BiH prema Kosovu lošiji od odnosa Srbije prema Kosovu.

Durim Limaj iz Ministarstva trgovine i industrije Kosova kaže da je jasno da u regiji politika vodi ekonomiju.

“U tom smislu Vlada Kosova shvata kakva je situacija u kojoj se Bosna nalazi. Postojalo je razumijevanje dugo godina. Međutim, nama je potrebno da vlasti Bosne i Hercegovine u najmanju ruku omoguće slobodno kretanje robe, da uklone zahtjeve za vizu, da priznaju našu dokumentaciju, pogotovo naše pasoše kao i naše certifikate kako bismo bili u istom nivou. Da i mi možemo svoje proizvode izvoziti u BiH”, rekao je Limaj.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Cefte.

Izvor: Al Jazeera i agencije