Bidena probudite u tri ujutro i znat će vam sve o raspadu Jugoslavije

Pitanje izbora u SAD-u izuzetno važno za ljude koji žive na jugoistiku Evrope. rekao je Denis Avdagić, sigurnosni analitičar INMS-a (Al Jazeera)

Ako bi Joe Bidena probudili u tri ujutro, on bi vam znao reći što se dogodilo tokom raspada bivše Jugoslavije, kaže Denis Avdagić, sigurnosni analitičar INMS-a, konsultantske kompanije iz Zagreba, komentarišući to što se Bosna i Hercegovina našla visoko u prioritetima kampanje Demokratskog kandidata dvije sedmice pred izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 3. novembra.

“To je taj čovjek”, rekao je Avdagić.

Premda ne može reći reći ni da je uloga administracije predsjednika Donalda Trumpa imala negativnu ulogu barem kada je riječ o jugoistoku Evrope, očekuje dodatan pozitivan utjecaj američke vanjske politike prema tom dijelu svijeta ako na američkim izborima pobijedi Biden, kaže Avdagić, “ali ne samo na jugoistoku Evrope”. 

On napominje da pitanje jugoistoka Evrope možda nije presudno za američku vanjsku politiku, ali je pitanje izbora u SAD-u izuzetno važno za ljude koji žive u tom dijelu Evrope, opterećen ratnom prošlošću, međuetničkim tenzijama, slabom ekonomijom i niskom vladavinom prava. 

Tri su najgora Gordijeva čvora na Balkanu kod koji je SAD pomogao da se razriješe u proteklih nekoliko godina, ili još pomaže, kaže Avdagić. Prvi je sada već razriješeno pitanje odnosa Grčke i Makedonije. Drugi je odnos Kosova i Srbije. Treći je Bosna i Hercegovina.

Ko može prvi do Trumpa?

Na pitanje šta građani Bosne i Hercegovine mogu očekivati ukoliko Trump na čelu SAD-a ostane i u naredne četiri godine, Avdagić kaže da u tom slučaju dosta zavisiti od toga da li će korak prema Trumpu prije napraviti igrači koji žele destabilizirati zemlji, ili će to biti pozitivni igrači.

“Čini mi se da bi oni koji bi eventualno bili pozitivni nemaju niti financijskih sredstva, niti podršku da igraju takvu igru sa takvim igračem”. 

“Vidjeli smo šta su prioriteti Trumpove administracije – on će ići prema Balkanu, i ići će prema arapskim zemljama”, kaže Avdagić.

Ipak, kaže ovaj sigurnosni analitičar, Amerika jeste predsjednički sistem, ali “predsjednički sustav, sa vrlo znažnim parlamentarnim sustavom u kojem Kongres i Senat također imaju svoje određene interese”.

“Mi Bidena u kontekstu njegove politike prema Evropi, odnosno jugoistoku Evrope, najbolje i pamtimo iz njegovih senatorskih dana […]”

Biden – podržati multietnički karakter BiH

Kandidat Demokrata Joe Biden objavio je dokument prema kojem se obavezuje da će “zauvijek biti protiv mržnje, a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multi-etnički karakter Bosne i Hercegovine”.

“Joe Biden će okupiti naše partnere unutar EU i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja Zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se potakle reforme i pomirenje, te kako bi se opet posvetili našem davno-obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Europe”, navodi se u zvaničnom dokumentu Biden-Harris predsjedničke kampanje.

Ekonomski jaka i sigurnosno stabilna multietnička Bosna i Hercegovina smatra se jednim od ključnih preduvjeta za mir na Zapadnom Balkanu, koji je devedesetih godina bio potonuo u razorne ratove, i čija sigurnost još uvijek nije potpuna.

Demokrat Joe Biden dvije sedmice prije izbora 3. novembra vodi u nacionalnim anketama za devet postotnih bodova ispred republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, navodi se na web stranici RealClearPolitics. 

Ipak, pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima prije četiri godine dovela je u pitanje pouzdanost anketa kao nikad prije.

Kandidati osvajaju utrku za Bijelu kuću kroz elektorski koledž, a ne na temelju osvojenih glasova birača. Trump je 2016. osvojio manje glasova od Hillary Clinton, ali je pobijedio u dovoljno saveznih država da osvoji elektorske glasove potrebne da postane predsjednik.

Ne treba zaboraviti da u Americi postoji značajna dijaspora iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koja će sentimentalno više gledati na neke događaje iz prošlosti. Očito je da je Bidenov tim shvatilo da će biti jako gusto, i da je svaki glas dobrodošao, kaže Avdagić. 

Izvor: Al Jazeera