Biden radi na smanjenju oružanog nasilja

Biden je na prvom sastanku održanom u Bijeloj kući okupio članove kabineta, policijske i druge zvaničnike (Getty Images)

Dok građani Newtowna u Connecticutu još sahranjuju žrtve  masakra u kojem je ubijeno 20 djece iz jedne osnovne škole, američki potpredsjednik Joe Biden okupio je radnu grupu koja bi trebala osmisliti mjere za suzbijanje oružanog nasilja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pokolj, u kojem je prije sedmicu dana živote izgubilo 28 osoba, uključujući 20 djece u dobi od šest do sedam godina i napadač, pokrenuo je burnu raspravu o izmjenama zakona radi ograničavanja upotrebe oružja, što se smatra osjetljivim političkim pitanjem u SAD-u, budući da ta država ima snažnu kulturu individualnog posjedovanja oružja koja seže u samu bit ideje o ličnim slobodama.

Biden je na prvom sastanku održanom u Bijeloj kući okupio članove kabineta, policijske i druge zvaničnike, kako bi na zahtjev predsjednika Baracka Obame izradili nacrt plana za suzbijanje oružanog nasilja.

Brojni masakri

„Moramo iznaći sveobuhvatne mjere kako bi odgovorili na masovna ubistva naše djece kakvo se dogodilo u Connecticutu“, rekao je Biden.

Kao senator, američki potpredsjednik bio je autor zakona iz 1994. kojim se privremeno ograničavala upotreba jurišnog oružja.

Bijela kuća ranije je objavila da će Obama podržati prijedlog zakona jedne demokratske senatorice o zabrani prodaje, proizvodnje, distribucije i uvoza određenih modela jurišnih pušaka.

Američka Nacionalna udruga za vatreno oružje (NRA), moćni lobi industrije oružja koji se dugo vremena opirao ograničavanju posjedovanja oružja, najavila je da će ponuditi značajne izmjene kako bi se u buduće spriječili slični masakri.

Pokolj u Connecticutu, u kojem je 20-godišnji Adam Lanza ubio 20 djece iz osnovne škole, šest odraslih osoba, a zatim i sebe, četvrti je takav masakr u SAD-u ove godine.

Prije napada u školi Lanza je ubio i majku na koju je oružje bilo registrirano.

Izvor: Agencije