Biden najavio borbu protiv korona virusa

'Možemo spasiti desetine hiljada života ako svi samo budu nosili masku u narednih nekoliko mjeseci', poručio je Biden (Reuters)

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden apelirao je na Amerikance da nose masku kako bi se preokrenuo tok pandemije korona virusa i upozorio da se SAD suočava s “veoma mračnom zimom” i najgorim valom pandemije.

“Preklinjem vas, nosite masku”, rekao je Biden, prenosi Tanjug.

On je pozvao Amerikance da ostave po strani političke razlike i budu ujedinjeni u borbi protiv korona virusa, ističući da nije važno za koga su glasali na nedavno održanim izborima.

“Možemo spasiti desetine hiljada života ako svi samo budu nosili masku u narednih nekoliko mjeseci”, poručio je Biden.

On je naglasio da je nošenje maske najefikasnija stvar koju je moguće uraditi kako bi se zaustavilo širenje korona virusa, prenosi BBC.

Kako je prethodno objavljeno, Biden je rekao da će odmah po preuzimanju predsjedničkih dužnosti 20. januara 2021. godine njegova administracija krenuti u borbu s korona virusom, bez gubljenja vremena.

Odlična vijest

Biden je na Twitteru pozdravio kao “odličnu vest” to što je kompanija Pfizer saopćila da je njena vakcina protiv korona virusa 90 posto efikasna u sprečavanju ove bolesti, ali je upozorio da je do kraja bitke protiv COVID-a 19 i dalje ostalo više mjeseci.

Novoizabrani američki predsjednik u ponedjeljak je objavio sastav svog budućeg antikorona tima, radne grupe sastavljene od eksperata za medicinu i zdravstvo koja će voditi borbu protiv pandemije korona virusa u njegovoj administraciji.

U izvještaju se navodi da će radnom grupom zajednički rukovoditi Vivek Murthy, prvi čovjek američkog javnog zdravstva u Obaminoj administraciji, stručnjak kojeg je Donald Trump sklonio sa te funkcije, i bivši čelnik Agencije za hranu i lijekove (FDA) David Kessler, prenijela je američka TV mreža CNN.

U izvještaju se ne pominje ime dosadašnjeg šefa radne grupe za borbu protiv korona virusa Anthonyja Faucija.

Izvor: Agencije