Bh. šestorka bez dogovora o budžetu

Sastanak lidera vladajuće šestorke BiH u Sarajevu (Srna)

Šestorica lidera bh. političkih stranaka nisu dogovorili budžet na sastanku u Sarajevu u srijedu, čiji je domaćin bio predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je u izjavi nakon sastanka pojasnio da je na stolu bilo nekoliko prijedloga, ali da nijedan nije zadovoljio predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića.

Tihić je tražio povećanje budžetskog okvira za 23,5 miliona eura, odnosno 19 miliona eura, ali o ovome nije postignut konsenzus.

“Postojao je i prijedlog da se napravi korekcija u dijelu sredstava koji se odnosi, prvenstveno, na policijske organe, koordinaciju policije i izbjeglice, ali ni ovo nije dobilo podršku. Također, predloženo je i da se rebalansom budžeta otvori mogućnost da se ovo pitanje riješi, ali ni tu nije postignuta saglasnost”, pojasnio je Lagumdžija.

Glasanje u četvrtak

Nakon ovoga, ostale su još dvije mogućnosti: odluka o prijevremenom finansiranju ili usvajanje ovakvog budžeta uz protivljenje članova SDA.

“Sutra će biti glasanje o budžetu i ono predodređuje sudbinu buduće koalicije na nivou Vijeća ministara BiH”, rekao je Lagumdžija.

Tihić je uoči sastanka za Nezavisne novine rekao kako ta stranka neće podržati budžet BiH i spremna je da bude izbačena iz vladajuće šestorke.

“Zarad BiH mi smo spremni da budemo izbačeni ako neko smatra da treba. Zna se kakva je zakonska procedura, kako da se to učini.

Ostavljamo strankama sa kojima smo sklopili koaliciju da donesu tu odluku. Nećemo mijenjati svoj stav”, izjavio je Tihić u utorak.

Brojne teme

Također, naglasio je da SDA neće blokirati usvajanje budžeta BiH tako što tri delegata ove stranke ne bi došla na sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH.

U vezi s pitanjem lokalnih izbora u Srebrenici, bh. politički lideri su saglasni da izbori trebaju biti provedeni na fer način, te da treba biti provedena revizija biračkih spiskova.

Kada je u pitanju presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu “Sejdić-Finci”, koja omogućava pripadnicima manjina da se kandidiraju za najviše političke funkcije, šestorka je odlučna da u narednom periodu dođe do rješenja, kako bi u junu bila stavljena tačka na ovaj problem.

Izvor: Agencije