Bez rasprave o povjerenju Vladi RS-a

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja entitetskoj Vladi podnijelo je 28 zastupnika (Al Jazeera)

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske nije usvojio dnevni red sa samo jednom točkom: prijedlogom za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS-a.

Od 75 prisutnih zastupnika, 30 je glasalo za, 41 protiv, a četiri zastupnika su bila suzdržana.

Za usvajanje dnevnog reda sjednice parlamenta neophodno je da glasaju najmanje 42 zastupnika.

Prijedlog su podnijeli zastupnici Saveza za promjene. 

Premijerka RS-a Željka Cvijanović, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik te predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović nisu prisustvovali sjednici jer su u to vrijeme bili na inauguraciji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu.

U materijalu za raspravu opozicija navela je kako je “vrijeme za okupljanje najboljih i najkompetentnijih stručnjaka koje Republika Srpska ima, a kako bi se zaustavili negativni ekonomski, socijalni, demografski i društveni trendovi koji će, ako se nastave, ugroziti elementarno funkcioniranje sistema i puku egzistenciju građana”.

Po njima, stanje je “tragično ozbiljno, te je potrebno pod hitno smijeniti aktuelnu vladu i izabrati novu, sastavljenu od ljudi koji će moći da realizuju ustavne obaveze izvršne vlasti, odnosno same Republike Srpske”.

‘Hiljade argumenata za odlazak’

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica ranije je rekao novinarima kako očekuje “ozbiljnu raspravu”, jer je opozicija pripremila “ozbiljan materijal o promašajima Vlade RS-a”, za koju tvrdi da “nema nijedno rješenje za probleme… izuzev da se prodaju rudna bogatstva kako bi se isplatila jednomjesečna penzija”.

Po njegovu mišljenju, opozicija takvim zahtjevom pokušava ukazati na nesposobnost Vlade.

Osim SDS-a, inicijativu za opoziv entitetske vlade podnijeli su i Narodna demokratska partija te Partija demokratskog progresa, čiji je predsjednik Branislav Borenović ranije za Al Jazeeru rekao da dokument za smjenu “sadrži hiljade argumenata za odlazak Vlade”.

U toj analizi, ističe, obuhvaćeno je razdoblje od posljednjih sedam godina.

“U tom periodu je ukupan dug RS-a udvostručen, šest puta je porastao servis duga u odnosu na izvorne prihode u budžetu, sedam puta je porastao iznos za otplatu kredita u jednom godišnjem budžetu, čak 10 puta porastao je dug zdravstvenih ustanova prema penzionom fondu za doprinose, a životni standard manji je za 30 posto”, istaknuo je Borenović.

Dodik: Inicijativa neće proći

U međuvremenu se oglasila i članica Glavnog odbora PDP-a Jelena Trivić, predloživši da ako već zastupnici vladajuće koalicije ne žele usvojiti dnevni red sjednice parlamenta o izglasavanju nepovjerenja vladi, ministar finansija Zoran Tegeltija ili neko iz Vlade “javno ukrsti argumente o (ne)radu izvršne vlasti”.

Javno sučeljavanje argumentima, kako je dodala, moguće je u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović smatra da opozicija može podnositi inicijative koje god želi, jer ih “niko više ne uzima ozbiljno”. Navodi i da opozicija predlaže smjenu njenog kabineta kako bi “prikrila probleme u svojim redovima”.

Po mišljenju predsjednika entiteta, ujedno i šefa SNSD-a, Milorada Dodika, “inicijativa opozicije neće proći”.

Izvor: Al Jazeera i agencije