Bez napretka na sastanku o ukrajinskoj krizi

Moguć je i novi sastanak lidera, kaže Steinmeier (Getty Images)

Razgovori ministara vanjskih poslova Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske o ukrajinskoj krizi okončani su u ponedjeljak navečer u Berlinu, a na sastanku nije načinjen dovoljan napredak neophodan za održavanje samita u Kazahstanu.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je rekao da je na sastanku, koji je trajao četiri sata, bilo “veoma otvorenih razmjena stavova”, ali da nije okončan rezultatima neophodnim za održavanje samita.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Steinmeier je rekao da će se narednih dana sastati predstavnici ministarstava njihovih zemalja da bi pokušali da premoste neslaganja, a nije isključio ni mogućnost da se ministri vanjskih poslova poslije toga ponovo sastanu, prenijela je agencija AP.

Nastaviti diskusiju

“Ako bude načinjen napredak na tom nivou narednih dana, onda smo spremni sljedeće sedmice ponovo da se sastanemo i nastavimo diskusiju od danas”, rekao je Steinmeier novinarima.

U zajedničkom saopštenju, ministri četiri zemlje su pozvali Kontakt grupu da se sastane i pokuša da načini napredak u vezi sa primjenom mirovnog sporazuma iz septembra, kao i da se stvore “relevantni uvjeti za efikasan prekid vatre”.

Cilj ovog sastanka “normandijskog formata”, održanog iza zatvorenih vrata, bio je da se ublaže tenzije koje prijete da ugroze održavanje planiranog samita o okončanju ukrajinskog konflikta.

AFP je ranije prenio da se ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nadao da bi do samita četiri zemlje moglo da dođe u četvrtak u Kazahstanu s ciljem da se potpiše mirovni dokument sa Rusijom.

Sporazumom bi se Ukrajina i Rusija obavezale da u potpunosti primijene mirovni sporazum već potpisan u septembru, ali koji uporno krše i proruske i ukrajinske snage, u čijim je sukobima dosad poginulo više od 4.700 ljudi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je za vikend upozorila ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog Petra Porošenka kako je mirovni samit besmislen sve dok se primirje ne poštuje. I Francuska je izrazila slične rezerve.

Izvor: Agencije