Oglasi

Bez bošnjačkih đaka u dijelovima RS-a

Djeca bošnjačke nacionalnosti ni ove školske godine ne pohađaju nastavu u Vrbanjcima i Konjević Polju.
Učenicima nije omogućeno izučavanje nacionalne grupe predmetaAl Jazeera

Blizu 150 djece bošnjačke nacionalnosti nije krenulo na nastavu u školu "Sveti Sava" u Vrbanjcima kod Kotor Varoši.

U dvorištu škole okupili su se njihovi roditelji. Poručili su da će okupljanja organizirati svakog jutra, kao što su to činili i prošle školske godine, dok njihova djeca ne dobiju pravo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta, uključujući i bosanski jezik.

Roditelji nisu prihvatili raniju ponudu ministra prosvjete i kulture bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Gorana Mutabdžije.

Bilo je ponuđeno da djeca od šestog do devetog razreda uče "jezik bošnjačkog naroda" iz udžbenika jednog od kantona Federacije BiH.

Štrajk u Konjević Polju

Devedeset i četiri đaka bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja ni ovu školsku godinu nisu počela u osnovnoj školi u svom mjestu.

Riječ je o djeci koju su prošle godine roditelji ispisali nakon bojkota nastave, jer nisu u svim razredima imali mogućnost izučavati nacionalnu grupu predmeta.

Djeca su školsku godinu počela na nastavi koja se održava u Novoj Kasabi, po programu Sarajevskog kantona.

Osnovni sud u Srebrenici početkom jula donio je rješenje o uvođenju nacionalne grupe predmeta za sve razrede u Konjević Polju.

Rukovodstvo škole uložilo je žalbu i saopćilo da promjena plana i programa neće biti dok ne bude završen sudski postupak.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.