Berlinski zid je pao, ali betlehemski stoji

Berlinski zid je pao, ali ne i brojne druge podjele širom svijeta.  Za Izrael, zid u Betlehemu, u okupiranoj Zapadnoj obali, sigurnosna je barijera. Palestincima – simbol aparthejda.

I dok svijet proslavlja 25. godišnjicu pada Berlinskog zida, ovaj zid mnogima je novi simbol ugnjetavanja.

“Berlinski zid bio je visok 3,6 metara, a dugačak 155 kilometara. Betlehemski zid visok je osam metara i proteže se na više od 700 kilometara”, izvještava reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Hind Khoury bivša je palestinska diplomatkinja. Dio zida sagrađen je svega nekoliko koraka od njezinog doma.

Gradnja u jeku Druge intifade

Kaže da baca sjenku na gotovo svaki aspekt njezinog života.

“Zid nije samo ovo što vidite. Ono što se ne vidi još nam teže pada jer nemamo pristupa onome što je s druge strane zida”, kaže Hind.

Izraelska vlada počela je planirati gradnju zida prije 20 godina, a počela graditi 2002., u jeku Druge intifade – ustanka palestinskog naroda na okupiranim dijelovima palestinske teritorije.

Sačinjen je od niza betonskih ploča, nadzornih tornjeva, kontrolnih punktova, električne žice i kanala.

Nekoliko gradova na okupiranoj Zapadnoj obali odsječeni su jedni od drugog, a anektirani istočni dio Jeruzalema odsječen je od ostatka palestinskog teritorija.

Također, zid nije u skladu s međunarodnim zakonima, niti rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Osim toga, značajno odstupa od granica razgraničenja iz 1967. godine.

Više od simbola nepravde

“Zid nije tek simbol strašne nepravde. Iscjepkanost zemlje nakon okupacije učinio je još vidljivijom. Prisjetimo se da smo okupirani bili i 80-ih godina. Nakon Prve intifade, Izrael je bio primoran okupaciju učiniti vidljivom. Nakon Druge intifade i nasilje su učinili vidljivijim”, kaže bivša diplomatkinja.

Izrael tvrdi da je zid izgrađen radi zaštite od napada, ali Palestinci na njega gledaju kao na dugoročnu strategiju s ciljem oduzimanja još više zemlje i onemogućavanja kretanja Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali.

O čemu god da je riječ, 25 godina nakon pada Berlinskog zida, nema naznaka da će ovaj zid biti srušen u skorije vrijeme.

Izvor: Al Jazeera