Berlinale: Prikazan film o sirijskoj djeci

Sigurnost i bolji život jedna su od glavnih tema ovogodišnjeg Filmskog festivala u Berlinu, gdje je održana specijalna projekcija filma od kojeg se mnogo očekuje. Međutim, njegovi autori neće biti na festivalu. Riječ je o djeci koja žive u izbjegličkim kampovima širom Bliskog istoka.

Strogo govoreći, nije riječ o dokumentarnom filmu. Ipak, pruža izuzetno dobar opis života u izbjegličkom kampu. Jedino bolje iskustvo bilo bi da sami posjetite tursko-sirijsku granicu.

„Život na granici” snimilo je osmero djece u izbjegličkim kampovima u Siriji i Iraku, koja su se tu sklonila od rata i napada ISIL-a. Neke od njihovih priča bile su previše traumatične da bi bile snimljene.

„Nekoj djeci dali smo kameru, ali njihove priče bile su zastrašujuće. Nismo željeli da ponovno moraju proživljavati sve ono što im se već dogodilo“ rekao je Bahman Ghobadi, producent.

Jedinstven pristup

To je bilo nevjerovatno iskustvo za sve koji su učestvovali u projektu. Jedan od članova ekipe primio je čak i prijetnje smrću. Sada traži azil u Njemačkoj.

Filmovi poput „Života na granici” na ovogodišnjem Berlinaleu predočavaju uslove života od kojih ljudi bježe.

Više u videosnimku…

Izvor: Agencije