Berlin: Tehnologija koju još ne koristimo

Od pametnih telefona do pametnih satova, sajam potrošačke elektronike IFA poprište je tržišne bitke najvećih tehnoloških kompanija. Ove godine, sajmom u glavnom gradu Njemačke dominiraju azijske kompanije.

Rezolucija ekrana jedan je od glavnih kriterija na temelju kojih svjetski tehnološki proizvođači kreiraju svoje proizvode.

Posljednjih godina HD je postao standard. Međutim, televizijski uređaji, tablet računala, pa i pametni telefoni, sve češće imaju obilježja 4K, odnosno četiri puta veću rezoluciju od standardnog HD-a.

Međutim, tržišni analitičari veruju da većina potrošača tek treba početi s korištenjem ove tehnologije.

“Postoji određena potražnja za 4K tehnologijom. Prodaja 4K televizora je u porastu, ali još se čeka da ljudi počnu videosadržaje snimati u toj rezoluciji. Zato je bilo logično da 4K nađe svoj put i do smartphonea. Koliko će se ta opcija koristiti, to će biti zanimljivo analizirati u bližoj budućnosti”, kaže tržišni analitičar Andrew Laughlin.

Sony u zaletu

Tehnologija 4K je i fokus Sonyjeve poslovne filozofije, što se najviše ogleda u njihovom novom modelu smartphonea Z5, koji uz 4K kameru od 23 megapiksela nudi i 4K ekran dijagonale 5,5 inča.

“Sony je na ovom sajmu bez dvojbe svima stavio do znanja da im je stalo do tržišta potrošačke elektronike. Zato nastavljaju razvijati nove telefone i nove televizore kako bi ostali konkurentni. No, ova kompanija uvelike zaostaje za glavnim rivalima, Samsungom i Appleom. Mogu li novim modelima uzeti veći dio tržišta, teško je predvidjeti. Možda se moraju još malo više potruditi”, smatra Laughlin.

A potrudili se definitivno jesu u kineskom Huaweiju, koji od proizvođača samo određenog broja komponenti postaje sve ozbiljniji konkurent na tržištu pametnih telefona.

Na ovogodišnjem sajmu predstavili su se modelom MAT S, koji sa cijenom od 650 do 750 eura cilja na kupce premium modela iPhone-a i Samsungovog Galaxyja.

Shu On Kwok, urednik tehnološkog internetskog portala Androidpit, vjeruje da bi se ovaj potez mogao isplatiti.

Asusov pametni sat za 149 eura

“Možda i uspiju. To je dobar telefon. Izgleda vrlo sofisticirano, ima dosta tehnoloških inovacija, a 128 gigabajtni model može izvršavati i najkompliciranije zadatke za jedan smartphone”.

Veliku pažnju privukao je i Asusov štand, gde je predstavljen pametni sat koji cijenom opasno parira Appleu i Samsungu.

“Vjerojatno se svi pitate koliko košta ovaj sat? Cijena je njegov najjači adut, budući da košta svega 149 eura”, kaže Erik Hermason, direktor marketinga Asusa.

Svi ostali eksponati vodećih svjetskih tehnoloških kompanija izloženi su u Berlinu do 9. rujna, do kada organizator predviđa da će sajam posjetiti blizu 250.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije