Berlin: S.Koreja nabavljala dijelove za rakete putem ambasade

Procijenili smo da je nabavka išla odavde i sa naše tačke gledišta, nabavljani su dijelovi za raketni, a ponekad i nuklearni program, tvrdi Maassen (Arhiva)

Sjeverna Koreja je preko svoje ambasade u Berlinu nabavljala dijelove za svoj raketni i nuklearni program, izjavio je na jednoj njemačkoj televiziji šef njemačke sigurnosne službe BfV Hans-Georg Maassen.

“Procijenili smo da je nabavka išla odavde (iz ambasade) i sa naše tačke gledišta, nabavljani su dijelovi za raketni, a ponekad i nuklearni program”, rekao je Maassen, prenosi Reuters.

Kazao je da je ambasada Sjeverne Koreje dijelove nabavljala obilježavajući ih kao “dobra za dvostruku upotrebu”, koja se koriste i u civilne i u vojne svrhe.

Ne mogu se spriječiti svi slučajevi

Maassen je rekao da njemačke vlasti sprječavaju takve aktivnosti kada se otkriju, međutim, dodao je da ne mogu da spriječe sve slučajeve.

Ranije su Ujedinjene nacije objavile da je Sjeverna Koreja prošle godine zaradila gotovo 200 miliona američkih dolara izvozeći robu, čime je kršila međunarodne sankcije.

Izvještaj grupe stručnjaka navodi da je nekoliko zemalja, među kojima su Kina, Rusija i Malezija, uvozilo robu iz Sjeverne Koreje.

Ukazuje se, također, da postoje dokazi o vojnoj saradnji sa Sirijom i Mijanmarom.

Izvor: Agencije