Berlin film festival objavio selekciju filmova

Berlin film festival predstavio je u ponedjeljak svoju prvu selekciju filmova u koju je ušla drama 9/11 s Tom Hanksom  i film kineskog reditelja Zhang Yimoua, te filipinske zvijezde Brillantea Mendoze.

Čuveni 62. po redu filmski festival održat će se od 9. do 19. februara a prikazat će također i željno iščekivani film britanskog reditelja Stephena Daldryja (The Hours) Extremely Loud and Incredibly Close.

Bestseler iz 2005.

Film je baziran na bestseleru iz 2005. godine Jonathana Safrana Foera u kojem dječak pretražuje New York nakon napada 11.septembra u potrazi za bravom koja odgovara ključu koji je ostao iza njegovog mrtvog oca, javlja AFP. 

Uz Hanksa, uloge tumače Sandra Bullock i Max von Sydow a prikazt će se izvan takmičarskog programa.

Zhang (Hero) će predstaviti  The Flowers of War s Britancem, dobitnikom Oscara i zvijezdom iz Batmana Christianom Baleom.

Bale tumači oportunističkog Zapadnjaka uhvaćenog u Japanu tokom krvave okupacije Nankinga tokom Drugog svjetskog rata.

Film, koji je već nominiran za Zlatni globus u Sjedinjenim Državama, će se također prikazati izvan konkurencije u Berlinu.

Mendoza, miljenik festivala koji je već uzeo nagradu za najboljeg reditelja u Cannesu 2009.godine za film Kinatay, angažirao je francusku filmsku ikonu Isabelle Huppert da igra humanitarnu radnicu koju kidnapira islamska ekstremistička grupa Abu Sayyaf u filmu Captive  koji je u takmičarskoj selekciji u Berlinu.

Berlinale, koji je u rangu s filmskim festivalima u Cannesu i Veneciji, u vrhu evropskih filmskih festivala, objavio je da će Španac Antonio Chavarrias imati premijeru svog novog filma, trilera Childish Games u takmičarskoj selekciji.

Mike Leigh na čelu žirija

Film Postcards from the Zoo, indonezijsko-njemačko-kineska  produkcija s rediteljom identificiranim samo kao Edwin, zaokružuje inicijalnu listu kandidata za Zlatnog i Srebrenog medvjeda.

Žirijem će predsjedavati britanski reditelj Mike Leigh.

U specijalnoj selekciji, oskarom nagrađeni Britanac Kevin Macdonald prikazat će željno očekivani dokumentarac o životu pokojne reggae zvijezde Boba Marleya.

Death Row, četiri dijela dokumentarne serije njemačkog reditelja Wernera Herzoga (Cave of Forgotten Dreams), također će biti premijerno prikazani, a bolivudska zvijezda Shah Rukh Khan očekuje se u gradu na prikazivanju njemačko-indijske koprodukcije Don – The King is Back.

Kanadski nadrealistički Guy Maddin (Brand Upon the Brain) će prikazati  Keyhole, koji je New York Times nazvao “gangsterskom dramom  o duhovima” s glumcima Jasonom Patricom i Isabellom Rossellini.

I meksička sirena Salma Hayek će se pojaviti u španskoj komediji, La chispa de la Vida (Iskra života).

Izvor: Agencije