Berane: Na kućama Bošnjaka osvanuli portreti četničkih vojvoda

Grafiiti ispisani na zidovima kuća u kojima živi bošnjačko stanovništvo (Facebook / Screenshot)

U beranskim naseljima Hareme, Talum i Obalsko danas su osvanuli grafiti mržnje – na zidovima kuća u tim naseljima u kojima živi bošnjačko stanovništvo, pojavili su se portreti četničkog vojvode Pavla Ðurišića i vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića, prenosi Tanjug.

Opštinski odbor SNP-a Berane najoštrije je osudio taj vandalski čin, uz tvrdnju da grafiti dolaze iz “DPS kuhinje”, prenosi portal CdM.

U saopštenju se ističe da je reč o već oprobanim udbaškim metodama iz mračnih 90-tih, kada su, kako je navedeno,”pod okriljem mraka ostavljali slične poruke kako bi zaplašili naše uvažene komšije Muslimane i Bošnjake zbog ubiranja političkih poena za DPS”.

Ne nasjedati na prvokacije

SNP je pozvao Bošnjake i Muslimane da ne nasjedaju na te provokacije jer oni sa pravoslavnim stanovništvom nikada nisu imali bilo kakav problem.

SNP je zatražio od tužilaštva da hitno reaguje i pronađe počinioce, s obzirom na to da postoje nadzorne kamere na mjestima gdje su ispisani sramni grafit.

Odbornica DF-a u Beranama Jelena Božović takođe smatra da je adresa za grafite beranski DPS.

“Pola godine traju mirne litije u Beranama i niko do sad nije bio provociran niti na bilo koji način ugrožen, to je ono što Milu Ðukanoviću remeti sve planove”, rekla je Božovićeva.

Osuda nacionalističkih poruka

Bošnjačka stranka najoštrije je osudila nacionalističke poruke upućene muslimanima u Beranama i zatražila adekvatnu reakciju nadležnih organa.

“Grafiti ovakve sadržine nikako ne smiju poremetiti dobre, prijateljske i komšijske odnose koje Bošnjaci gaje sa svojim komšijama drugih vera i nacija”, istaknuto je u saopštenju Bošnjačke stranke u Beranama.

Izvor: Agencije