Berane: Četnički grafiti nakon okupljanja sljedbenika Pavla Đurišića

Crnogorski zvaničnici osuđuju četničku ikonografiju u Beranima (Facebook / Screenshot)

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore osudilo je zastrašivanje građana islamske vjeroispovijesti u Beranama i saopćilo da su crnogorske vlasti odlučne i sposobne da svima osiguraju bezbjedan i dostojanstven život. 

“Dodatno su zabrinjavajući navodi da su mu prisustvovale i osobe koje obavljaju odgovorne dužnosti u lokalnoj samoupravi. Lokalne vlasti imaju dodatnu odgovornost da snažno zastupaju demokratske vrijednosti i osiguraju društveno uključivanje i prihvatanje svih građana, bez ikakvih ustupaka prema nacionalizmu ili mržnji”, saopćilo je crnogorsko ministarstvo.

Demokratska partija socijalista Berana, najoštrije osuđuje četničko divljanje u Beranama i zahtijeva od nadležnih državnih organa da najhitnije i najenergičnije reaguju i počinioce ovih nedjela privedu zakonu.

“Jučerašnje okupljanje sljedbenika Pavla Đurišića u Gornjem Zaostru, koje je predvodio potpredsjednik Skupštine opštine Berane, te ispisivanje četničkih parola u gradskim multinacionalnim sredinama: Haremima, Talumu i Obalskom naselju, pokazuju uporno istrajavanje četničkih grupacija da naruše multinacionalni i multivjerski karakter našeg grada.

Pavle Đurišić je četnički vojvoda i ratni zločinac koji je predvodio pokolje nad muslimanima u Sandžaku i BiH. 

Osuda iz DPS-a

Nacionalistički grafiti i nasrtaji na kuće i imovinu manjinskih naroda u našem gradu otpočete u noći proslave izborne pobjede koalicije SNP-DF, nastavljene su paljenjem prodavnice u Docu, kolonama automobila sa zastavama drugih država,  četničkim orgijanjem u Gornjem Zaostru i sramnim paraloma kao najnovijim činom”, navedeno je u saopštenju DPS-a.

Demokratska partija socijalista je, kako dodaju, u kontinuitetu upozoravala javnost na dvoličnost funkcionera Socijalističke narodne partije i pročetničko djelovanje vojvoda iz Demokratskog fronta, čiji aktivisti neprestano nasrću na multinacionalni sklad u Beranama – gradu Vjesniku mira.

“Demokratska partija socijalista Berana poručuje četničkim grupama i njihovim vođama u lokalnoj vlasti, da u našem gradu nema mjesta njihovoj ideologiji, jer su tu ideju porazili naši đedovi, a antifašizam živi i živjeće još snažnije, čemu je garant naša partija.

Građanima Berana poručujemo da Demokratska partija socijalista kao građanska partija i konstituent državne vlasti, garantuje sigurnost svim građanima i njihovoj imovini, bez obzira na nacionalno, vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje”, zaključili su u saopštenju iz beranskog DPS-a.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić najoštrije je osudio ispisivanje grafita u gradskim naseljima u kojima pretežno žive Muslimani i Bošnjaci, prenose crnogorski mediji.

„Opština Berane najoštrije osuđuje zlonamjerne postupke u vidu grafita neprimjerene sadržine koji su tokom noći ispisani u naseljima gdje žive naši sugrađani, komšije i prijatelji Bošnjaci i Muslimani. Otvoreno sumnjamo da ovakvi postupci dolaze od krugova bliskih aktuelnoj vlasti na državnom nivou, kako bi po već oprobanom scenariju iz 90-tih godina pokušali da u Berane unesu međunacionalne podjele i naruše međuvjerski sklad na način na koji to rade svih ovih godina. Građani Berana jasno prepoznaju iz kojih političkih kuhinja dolaze ovakvi naručeni grafiti u susret izborima. Radi se o uzaludnom pokušaju izazivanja međunacionalnih tenzija, jer im to Berane neće dozvoliti”, navedeno je u saopštenju dostavljenom nezavisnom crnogorskom športalu Antena M.

Oni koji su to naredili i uradili pod okriljem mraka nemaju ljudskosti i obraza, dodaje se u saopštenju Šćekića.

Sramni postupci

“Oni i njihovi nalogodavci neka se srame ovakvih postupaka. Lokalna vlast neće dozvoliti bilo kome da remeti dobre međunacionalne odnose po kojima je Berane prepoznato svih ovih godina. Pozivamo građane da ne nasijedaju na ovakve primitivne namjere i postupke u susret izborima, nego da nastavimo da poštujemo različitosti i sačuvamo tradiciju dobrosusjedskih odnosa sa našim prijateljima i komšijama islamske vjeroispovijesti”, navedeno je u saopštenju.

Komšije Muslimani i Bošnjaci će se u Beranama uvijek osjećati bezbjedno i sigurno, dodaje Šćekić, “a oni koji insistiraju na podjelama i mržnji u 21. vijeku radi očuvanja ličnih privilegija i povlastica nemaju svoje mjesto u našem gradu.”

“Berane je grad tolerancije i suživota. Bio i ostao. Pozivamo tužilaštvo i policiju da u najkraćem roku pronađu i kazne nalogodavce i počinioce ovog sramnog djela“, stoji u saopštenju predsjednika opštine Berane Dragoslava Šćekića.

Izvor: Agencije