Oglasi

Beograd: 'Simini četnici' osuđeni za silovanja i zlostavljanja u Zvorniku

Apelacioni sud preinačio oslobađajuću presudu za tri pripadnika paravojne jedinice i osudio ih za ratne zločine u BiH.

Apelacioni su u Beogradu preinačio je presudu kojom su trojica pripadnika paravojne jedinice „Simini četnici" bili oslobođeni optužbi za silovanje i zlostavljanje tri žene u bosanskohercegovačkom gradu Zvorniku tokom rata 1992. godine i izrekao im zatvorske kazne, prenosi agencija Tanjug.

Tomislav Gavrić i Zoran Đurđević su osuđeni na po 10 godina zatvora, a Zoran Alić na šest godina jer su zajedno sa sada pokojnim Zoranom Stojanovićem i drugim NN pripadnicima jedinice u kućama u selu Malešić držali tri žene, koje su u više navrata silovali i primoravali ih da im spremaju hranu, čiste, peru...

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u trećem stepenu.

Istom odlukom Apelacioni sud je potvrdio prvostepenu presudu Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i pravosnažno oslobodio od optužbi Damira Bogdanovića, Đorda Ševića i Draganu Đekić.

Također, Zoran Aleksić, Zoran Đurdević i Tomislava Gavrić su pravosnažno oslobođeni od optužbi da su u saizvršilaštvu počinili krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Skočić, Hamzići, u selu Šetić, Klisi, Petkovcima i Drinjači.

Preminuo tokom suđenja

Gavrić, Zoran Alić i Zoran Đurdević su osuđeni jer su, kako se navodi u presudi, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini na području općine Zvornik kršili pravila međunarodnog prava ženevskih konvencija.

To su učinili tako što su u kućama u selu Malešić u od 12. jula pa do približno 1. oktobra 1992. godine držali tri žene koje su primoravali da im spremaju hranu, da peru njihovu odjeću i uniformu, čiste obuću i kuće gdje su bili smješteni, uz prijetnju da će ih ubiti ukoliko ne izvrše naređenja.

Alić i Đurdević su te žene tukli u više navrata rukama, nogama i raznim predmetima, povređujući njihov tjelesni integritet, dok su ih sva trojica u više navrata silovali, navodi se u osuđujućoj presudi.

Sima Bogdanović, zvani „Sima četnik“, preminuo je u pritvoru tokom suđenja.

Ovaj slučaj javnosti je poznat kao „Zvornik 5“.

U obrazloženju presude u djelu u kome je prvostepena presuda preinačena, između ostalog se navodi kako su Gavrić, Alić i Đurdević prilikom izvršenja djela postupali sa umišljajem i kako su bili svjesni protivpravnosti svojih radnji.

Neskrivene radnje

To se, kako je navedeno, može zaključiti i iz iskaza jedne od oštećenih, kao i Bogdanovića - koji je inače oslobođen od optužbe, a iz kojih proizlazi da je postojala opasnost da oštećene budu ubijene pred kraj boravka jedinice na teritoriji BiH i njen povratak u Srbiju.

„To govori da su neki pripadnici te jedinice, među kojima i okrivljeni, bili svesni da je to što se dešavalo i što je rađeno oštećenima bilo nezakonito, nemoralno i nečovečno“, navodi Apelacioni sud.

Dodaje i kako su „radnje vršili neskriveno od očiju“, javno, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem, mučenjem, ponižavanjem i silovanjem, iz čega se, prema stavu suda, upravo i može zaključiti da su se okrivljeni saglašavali sa radnjama jedni drugih.

Prema stavu Apelacionog suda, takvim svojim ponašanjem Gavrić, Alić i Đurdević su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a koje predstavlja krivično djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.