Belgijska agencija: Nema dokaza prijetnji iz Huaweija

Huawei
Američke sankcije protiv Huaweija podigle su trgovinski rat dvije države na viši nivo (EPA)

Belgijski centar za kibernetičku sigurnost nije pronašao dokaze koji upućuju na to da je kineski telekomunikacijski div Huawei prodavao opremu koja bi se mogla koristiti za špijunažu, poručili su iz te agencije u ponedjeljak.

Agencija, koja izvješćuje belgijskog premijera, bila je zadužena za analizu potencijalnih prijetnji koje predstavlja Huawei, a koji oprema belgijske mobilne operatere Proximus, Orange Belgium i Telenet.

“Dosad nismo pronašli tehničke pokazatelje koji ukazuju u smjeru špijunske prijetnje”, rekla je glasnogovornica agencije.

“Nismo još dali konačno izvješće, ali nastavljamo s analizama”, dodala je glasnogovornica.

Vodeća tvrtka svjetskog tržišta, Huawei, na meti je kampanje Washingtona, koji mu je zabranio pristup 5G mrežama zbog zabrinutosti da je povezan s kineskom vladom te je poručio da i druge zapadne zemlje trebaju blokirati njegovu tehnologiju.

Američko lobiranje

Njemačka je prošlog mjeseca nametnula oštrije kriterije za prodavače koji opremaju mobilne operatere, ali nisu zabranili Huawei nego su umjesto toga poručili kako se pravila odnose na sve dobavljače.

Velika Britanija javno je kritizirala Huawei da nije uspio riješiti dugoročne sigurnosne probleme u svojoj opremi za mobilne mreže, otkrivši pritom nove “značajne tehničke poteškoće”.

SAD je ograničio uporabu uređaja Huawei i lobirao kod saveznika da izbjegavaju tu kinesku telekomunikacijsku tvrtku.

Huawei je početkom prošlog mjeseca priopćio da podnosi tužbu protiv SAD-a zbog zabrane američkih vlasti da državne službe u toj zemlji i tvrtke koje s njima surađuju koriste opremu tog tehnološkog giganta.

Tužba je dio nastojanja te tvrtke u posljednjih nekoliko mjeseci da ospori tvrdnje kako njezini proizvodi predstavljaju sigurnosni rizik.

Izvor: Agencije