Belgija: Kamere sa senzorima osiguravaju poštovanje mjera

Od početka pandemije u Belgiji se zarazilo više od 57.000 osoba, a umro je blizu 10.000 Belgijanaca (EPA)

Belgijske željeznice testiraju “pametne kamere” sa senzorima s ciljem da osiguraju da njihovi radnici nose zaštitne maske i drže fizičku distancu kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Od naredne sedmice “pametne kamere” bit će postavljene na pet strateških tačaka u prostorijama belgijskog operatera za željezničku infrastrukturu Infrabel, gdje se uobičajeno tehničari okupljaju, kao što su kafeterije.

Ako je na jednom mjestu previše ljudi, ako su oni preblizu ili nemaju zaštitne maske, oglasit će se alarm.

“Moramo osigurati da se naše osoblje ponaša u skladu s raznim smjernicama o socijalnom distanciranju. Zato postavljamo brojne uređaje, na osnovu vještačke inteligencije”, rekao je za Reuters strateški direktor Infrabela Benoit Gilson.

Smrtnost kao u Drugom svjetskom ratu

Zbog posljedica epidemije novog korona virusa u Belgiji smrtnost u aprilu u toj zemlji približila se razini iz razdoblja Drugog svjetskog rata od 1940. do 1945. godine, pokazuje studija belgijskog univerziteta.

Prema privremenim podacima, u aprilu je u Belgiji umrlo 14.790 ljudi, znatno više od aprilskog prosjeka od 9.000 preminulih, objavio je Flamanski slobodni univerzitet (VUB) u Briselu.

“Smrtnost u Belgiji neuobičajeno je povišena na razinu bez presedana, posebno između 1. i 12. aprila, dok je samo u jednom danu, 10. aprila, preminulo 639 ljudi”, piše u istraživanju VUB-a.

Naučnici su izračunali da je stopa smrtnosti u aprilu ove godine bila za samo četiri posto niža od stope smrtnosti u aprilu 1941. godine, tokom nacističke okupacije Belgije.

Od početka pandemije u Belgiji se zarazilo više od 57.000 osoba, od koji se izliječilo nešto više od 15.000.

Umrlo je blizu 10.000 Belgijanaca usljed posljedica koje je izazvao virus, prema podacima web stranice Worldometers.

Izvor: Agencije