BDP eurozone pao za 3,6, a zaposlenost za 0,2 posto

Euro, Europska unija, Eurozona
Nezaposlenost u Evropskoj uniji u augustu je porasla na 7,4 posto (EPA)

Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone pao je za 3,6 posto u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na prethodni kvartal, odnosno za 3,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju u utorak objavljeni desezonirani podaci statističke službe Europske unije – Eurostata.

To je manji pad od 3,8 posto, koliko je Eurostat prvobitno procijenio, ali je svejedno najveći od 1995., otkad datira ta statistika, prenosi Tanjug.

Istovremeno je gospodarstvo 27-člane Europske unije u prvom tromesječju palo za 3,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je, također, najveći registriran pad dosad, objavljeno je na službenoj stranici Eurostata.

Manja potrošnja i ulaganja

Takvo kretanje rezultat je oštrog smanjenja potrošnje domaćinstava i ulaganja zbog izvanrednih mjera uvedenih sredinom ožujka s ciljem suzbijanja pandemije korona virusa.

Potrošnja domaćinstava u eurozoni potonula je u navedenom razdoblju za 4,7 posto. Uslijed zatvaranja prodavaonica, restorana, kafića, ulaganja su pala za 4,3 posto, a izvoz za 4,2 posto.

Opao je i broj zaposlenih u monetarnom bloku za 0,2 posto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je prvi pad od proljeća 2013., prema podacima Eurostata.

Izvor: Agencije