Bayern potvrdio: Kovač trener od jula

Aktuelni sportski direktor Bayerna Salihamidžić i novi trener Kovač iz vremena kada su bili saigrači u dresu višestrukog prvaka Njemačke (EPA)

Hrvatski nogometni stručnjak Niko Kovač vraća se u redove minhenskog Bayerna, gdje će preuzeti mjesto trenera početkom nove sezone, javljaju agencije.

Ove sezone dobro je vodio Eintracht iz Frankfurta, što je nagnalo upravu Bayerna da sa 46-godišnjim Hrvatom, koji je kao igrač nosio dres Bavaraca od 2001. do 2003., potpiše trogodišnji ugovor, koji počinje u srpnju.

Bivši defenzivni veznjak preuzet će momčad od Juppa Heynckesa, koji je prekinuo mirovinu i preuzeo Bayern prošlog listopada, osvojio šesti uzastopni naslov prvaka Njemačke, te kazao kako ne želi voditi ekipu po okončanju sezone.

Blizu Lige prvaka

Bayern je dugo pokušavao odgovoriti 72-godišnjeg Heynckesa, ali nije uspio.

Kovač je jedno vrijeme vodio nogometnu reprezentaciju Hrvatske da bi u ožujku 2016. preuzeo Eintracht i spasio ga od ispadanja, a sljedeće sezone doveo ga do finala Kupa Njemačke. Budući da je ove godine pri vrhu ljestvice, blizu je kvalifikacija za Ligu prvaka sljedeće sezone.

I ove je sezone tim iz Frankfurta u završnici Kupa Njemačke; sljedeće sedmice igra polufinalni susret protiv Schalkea.

“Niko je kao igrač nastupao za Bayern, zna karakter, strukturu, DNK samog kluba. Uvjereni smo kako je on pravi trener za budućnost Bayerna”, kazao je sportski direktor kluba Hasan Salihamidžić, koji je s Kovačem svojevremeno igrao za prvu momčad Bavaraca.

Otkup ugovora

Ranije je Bild objavio kako je Bayern spreman, s obzirom na to da Kovač ima ugovor s Eintrachtom do ljeta 2019., platiti 2,2 milijuna eura odštete.

Iako rođen u Berlinu, Kovač je odlučio nastupati za hrvatsku reprezentaciju, za koju je odigrao 83 utakmice i postigao 14 golova.

Tokom igračke karijere proveo je dvije sezone u Bayernu, od 2001. do 2003., te je 2003. osvojio naslov prvaka i Kup.

Osim za Bayern, Kovač je u Njemačkoj igrao i za Herthu iz Berlina, Hamburger SV i Bayer iz Leverkusena, a karijeru je završio u austrijskom Salzburgu.

Izvor: Agencije