Izbori u Bavarskoj: Najgori rezultat za CSU od 1950.

CSU će morati da formira koalicionu vladu (EPA)

Kršćansko-socijalna unija (CSU), bavarska sestrinska stranka demokršćana njemačke kancelarke Angele Merkel, zabilježila je na danas održanim pokrajinskim izborima u Bavarskoj najgori rezultat od 1950. godine.

Reuters prenosi da su glasovi CSU otišli ultradesnici što je korak unazad koji bi nosio rizik širenja podjela unutar aktuelne njemačke vlade sklone krizama.

Navodi se da je, prema izlaznim anketama koje je objavila njemačka državna televizija ARD, CSU osvojila 35,5 posto glasova i time izgubila apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu tek po drugi put od 1962, što je ishod koji će sigurno podstaći unutarstranačke borbe u stranci koja po ocjeni Reutersa već predstavlja teškog partnera za Merkel u Berlinu.

Na drugom mjestu prema izlaznim anketama je ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD) koja po prvi put ulazi u bavarski parlament.

Reuters navodi da to znači da će CSU morati da formira koalicionu vladu, što je po ocjeni agencije poniženje za stranku koja je navikla da vlada sama.

Predviđanja anketa

Više od 9,4 miliona Bavaraca imalo je pravoda na današnjim izborima bira novu vlast u toj saveznoj njemačkoj pokrajini, a ankete predviđaju značajan pad podrške Kršćanskoj-socijalnoj uniji (CSU) što bi se moglo loše uticati i na saveznu vladu kancelarke Angele Merkel.

Ankete objavljene ove sedmice konzervativnoj kršćanskoj socijalnoj uniji (CSU) predviđaju između 33 i 34 posto podrške birača, a na drugom su mjestu Zeleni sa 18 posto.

Po tim anketama, CSU je izgubio gotovo trećinu “svojih” birača u odnosu na izbore prije četiri godine kada je na pokrajinskim izborima u Bavarskoj osvojio gotovo 48 posto glasova.

CSU je sestrinska stranka Kršansko -demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, a čelnik CSU-a Horst Seehofer ministar je unutarnjih poslova u njenoj vladi.

Njegovo čvrsto stajalište o useljavanju dovelo je CDU-CSU savez u velike probleme ove godine, pa se bavarska anketa također interpretira djelomice kao referendum o Seehoferovoj spornoj ulozi u nacionalnoj politici.

Rast popularnosti AfD-a

Merkel je odbila komentirati da bi bavarski izbori moglo destabilizirati njenu vladu, rekavši samo kako njen konzervativni blok doživljava “teška vremena” te se nada dobrom rezultatu za CSU.

Pad potpore CSU-u događa se uslijed rasta popularnosti krajnje desne Alternative za Njemačku koja bi prema zadnjim anketama mogla u Bavarskoj osvojiti između 10 i 14 posto glasova.

Neke od anketa pokazuju i da je oko 53 posto birača još uvijek neodlučno. Prema istraživačkom institutu GMS, udio neodlučnih glasača znatno je porastao kako su se izbori približili.

 S manjim postotkom osvojenih glasova, CSU će vjerojatno biti prisiljen prvi put tražiti koalicijskog partnera. Iako je većina Bavaraca sklona da to bude koalicija sa Zelenima, bavarski premijer Markus Soeder (CSU) do sada je isključivao tu mogućnost.

Izvor: Agencije