Baterija mobitela koja se puni za minutu

Američki naučnici kažu da su izumili jeftinu, dugotrajnu aluminijsku bateriju za pametne telefone, koja se može napuniti za minutu.

Stručnjaci, koji su svoj izum objavili u naučnom časopisu Nature, navode da bi nova aluminijska baterija mogla zamijeniti litijske, koje se koriste u milionima laptopa i mobitela.

Osim što se mnogo brže puni, nova baterija je sigurnija od litijskih, koje se mogu zapaliti, ističu oni, prenosi agencija Hina.

Naučnici su dugo pokušavali, ali nisu uspijevali izraditi bateriju od aluminija, laganog i razmjerno jeftinog metala, koji ima veliki kapacitet za punjenje.

Samo jedan problem

Tim, predvođen profesorom Hongjieom Daiem, sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji do značajnog izuma došao je slučajno otkrivši da grafit i aluminij idu “ruku pod ruku”, saopćio je ovaj univerzitet.

Objavljujući svoja otkrića u časopisu Nature, profesor Dai je poručio da je ovo veliki trenutak kad su u pitanju ove vrste tehnologija.

“Razvili smo aluminijsku bateriju koja se može ponovo puniti, a koja bi mogla zamijeniti dosadašnje, kao što su alkalne baterije, koje su loše za okolinu, ili litij-ionske baterije, koje se ponekad zapale. Naša nova baterija neće se zapaliti, možete kroz nju čak i bušiti”, kazao je.

Aluminij je u prototipu iskorišten da bi se izradila negativno nabijena anoda, a grafit kao materijal za pozitivno nabijenu katodu.

Prototip aluminijske baterije napunio se za minutu, kažu stručnjaci.

Ipak, postoji jedan problem, koji treba biti riješen prije nego što se krene s masovnom proizvodnjom baterija.

Iako prototip nudi veću voltažu od drugih aluminijskih baterija, ona je ipak niža nego kod tipičnih litijskih baterija, koje obično imaju 3,7 ili 4,2 volti.

Dugotrajna i fleksibilna

“Ali, unapređenjem katodnog materijala, s vremenom bi se mogla povećati voltaža”, poručio je Dei.

Zaključio je da njihova baterija ima sve što bi baterija trebala imati: jeftine elektrode, dobru sigurnost, brzo punjenje, fleksibilnost i dugovječnost.

Nova baterija je, uz to, vrlo dugotrajna i fleksibilna.

Dok litijske baterije traju blizu 1.000 ciklusa, nova aluminijska može raditi više od 7.500 ciklusa bez gubitka kapaciteta.

Također se može saviti i složiti, ističu stručnjaci sa Stanforda.

Izvor: Agencije