Barnier: Odlaganje Brexita imalo bi političku i ekonomsku cijenu

Michel Barnier kaže da Britanci moraju razjasniti stvari da bi se izašlo iz sadašnje blokade (EPA)

Odlaganje datuma Brexita imalo bi političku i ekonomsku cijenu i svaki zahtjev Londona u tom smislu bi trebao biti opravdan dobrim razlozima, upozorio je glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier.

“Odlaganje znači produžetak neizvjesnosti, to ima političku i ekonomsku cijenu”, rekao je on novinarima poslije sastanka predstavnika zemalja EU-a, deset dana uoči datuma predviđenog za izlazak Velike Britanije iz EU-a, 29. marta.

Razlog i cilj tog odlaganja uvjetuje koliko će ono trajati i potreban je da bi ga prihvatilo ostalih 27 zemalja EU-a, koje ga moraju prihvatiti jednoglasno, dodao je on, prenosi Beta.

Nije moguće ponovno pregovaranje

Britanska premijerka Theresa May će uputiti pismo EU da traži odlaganje Brexita poslije predviđenog datuma izlaska od 29. marta, rekao je ranije njen glasnogovornik.

On nije kazao koliko dugo odlaganje će biti traženo ni koje će obrazloženje biti dato.

Barnier je ponovio da EU isključuje ponovo pregovaranje o sadržaju dogovora postignutog tokom godinu i po pregovaranja s Theresom May.

Britanski Parlament već je dva puta odbacio taj tekst, a čelnik Donjeg doma nije dozvolio da se tekst ponovo podnese na glasanje ukoliko ne budu unijete znatne izmjene.

Izmjene u ‘političkoj deklaraciji’

Barnier je rekao, međutim, da mogu biti izmijenjene odredbe u “političkoj deklaraciji” koja ide uz tekst o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

Cilj tog teksta je da se daju obrisi budućeg trgovinskog odnosa između Londona i Brisela poslije razlaza.

Barnier je kazao da Britanci moraju razjasniti stvari da bi se izašlo iz sadašnje blokade.

Da li odlaganje povećava šanse ratifikacije sporazuma o razlazu i da li Velika Britanija traži odlaganje zbog toga što joj je potrebno više vremena da radi na političkoj deklaraciji – dva su ključna pitanja za Barniera.

Izvor: Agencije