Oglasi

Barnier: Ako Britanija želi, može ostati u EU-u

Na Velikoj Britaniji je da odluči kojim će putem krenuti i kako će preuzeti odgovornost i odabrati budućnost, rekao je glavni evropski pregovarač za Brexit.
Barnier je ponovio Tuskove riječi: ako Velika Britanija želi, i dalje može ostati, pa je sve moguće do 11. aprilaEPA

Glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier poručio je da Velika Britanija, ako želi, može ostati u Europskoj uniji.

U govoru pred Europskim parlamentom Barnier je napomenuo kako je "sve moguće" do 11. travnja, odnosno dana prije isteka produljenog roka za Brexit, prenosi britanski The Independent.

"Nitko vam u Bruxellesu ne pokušava ukrasti Brexit, nitko ne pokušava poništiti glasanje britanskog naroda. Međutim, nije Bruxelles odlučio da bi Velika Britanija trebala napustiti EU – vi ste to izabrali i vi ste odgovorni i suočavate se s vašim odlukama. Nitko drugi", poručio je Barnier Britancima.

Prema njegovim riječima, na Velikoj Britaniji je da odluči kojim će putem krenuti i kako će preuzeti tu odgovornost i odabrati što želi za budućnost, te na kraju snosi posljedice odluka koje je donijela.

'Sve je moguće'

"Velika Britanija želi napustiti EU, što znači da želi napustiti carinsku uniju, jedinstveno tržište i snosit će posljedice toga, ali, naravno, kao što je rekao predsjednik (Europskog vijeća Donald) Tusk, i dalje može ostati. Sve je moguće do 11. travnja", kazao je Barnier.

Čelnici Unije, na zahtjev britanske premijerke Therese May, odlučili su prošlog tjedna izlazak Velike Britanije iz EU-a, prvobitno predviđen za 29. ožujka, odgoditi do 12. travnja.

Odobri li britanski parlament sporazum koji nudi premijerka May, Brexit će biti pomjeren do 22. svibnja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.