Hrtkovci odblokirani

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji su nedjelju bili angažirani u okolini Hrtkovaca završili su planirane aktivnosti, saopćio je MUP Srbije.

“Saobraćaj koji je bio obustavljen na državnom putu od sela Jarak do mosta preko reke Save kod Šapca, zatim na lokalnom putu od Hrtkovaca do Nikinaca i na deonici od Rume do auto-puta ponovo je normalizovan”, navodi se u saopćenju.

Vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj i njegove pristalice su napustili Jarak i vratili se se u Beograd, javila je ranije Al Jazeerina reporterka Jelena Milutinović.

Pripadnici MUP-a Srbije radikalima nisu dozvolili da održaju planirani skup u Hrtkovcima, te su oni uspjeli samo doći do sela Jarak.

Kako je ranije prenio Jutarnji List, u Jarku se pojavilo i nekoliko protudemonstranata, među kojima je i manja grupa s transparentom na kojem piše ‘Šešelj ratni zločinac’.

U jednom je trenutku, kako navodi Jutarnji List, došlo je i do incidenta u kojem su Šešeljeve pristalice nasrnule na njih, nakon čega je intervenirala policija i uhapsila nekoliko ljudi.

“Velike snage su angažovali da izvode manevre. Mi nismo željeli incidente, već miran protest. Otkad sam se vratio sa službenog puta, dvaput sam bio u Hrtkovcima u zatvorenoj sali“, kazao je Šešelj nakon što je izašao iz automobila rekavši da je zabrana mitinga ‘greška režima’, prenosi Jutarnji List.

Šešelja je, kako navodi list, grupa pristaša radikala dočekala pljeskom, a on ih je pozdravio riječima “gdje ste četnici?”.

“Koga mi to zastrašujemo i čime? Želim samo da se utvrdi potpuna istina o tome što se događalo u Hrtkovcima. Tamo i danas ima meštovitih brakova, katolika koji se izjašnjavaju kao Srbi, a s Mađarima nikada nije bio problema. Moje je da dokažem da niko nije protjeran, a to što su dogovarali Tuđman i Milošević, Tuđman i Ćosić… to treba utvrditi. Jedina je istina da su Srbi uvijek bili u nepovoljnijem položaju“, kazao je on, prenosi Jutarnji.

Svi prilazi selu Hrtkovci, u kojem su Šešelj i SRS uprkos službenoj zabrani u nedjelju planirali održati miting, potpuno su bili blokirani, a jake snage policije i žandarmerije kordonima su blokirale ključne magistralne pravce, javlja Hina.

Do Hrtkovaca se nije moglo iz smjera Beograda, Šapca, Rume, Sremske Mitrovice, Obrenovca, blokirane su i lokalne ceste, a mimo kordona policije nisu mogli proći ni brojne novinarske ekipe koje su zaustavljene u Jarku, na križanju magistrala Ruma – Hrtkovci i Sremska Mitovica – Hrtkovci.

Šešelj je ranije rekao da ih na putu niko nije zaustavljao, da je bilo nešto policije na silasku sa autoputa ka Jarku.

Pripadnici SRS-a su nosili zastave te stranke, a među njima su bili i poslanice Vjerica Radeta i Nataša Jovanović.

Mediji u Srbiji su javili da je u akciji bilo angažirano čak 1.500 pripadnika policije.


Blokirani svi prilazi Hrtkovcima [Tanjug]

Sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata

Prolaz nije bio dopušten ni lokalnom stanovništvu, osim mještanima s osobnim dokumentima u kojima je hrtkovačka adresa.

Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka su najavili da će se protumitingom suprotstaviti politici zastrašivanja i provociranja koju provode Šešelj i radikali.

Uprkos zabranama, Šešelj je najavio da će radikali doći u Hrtkovce u povodu 26. godišnjice mitinga nakon kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata iz Vojvodine.

To je selo postalo sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga 6. maja 1992.  na kojem je Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti. Idućih se mjeseci pod pritiscima i prijetnjama iselilo oko 700 mještana.

“U selu je jutros sve mirno, osim što policije ima na svakom koraku. Sve je pod kontrolom. Ljudi obavljaju svoje svakodnevne poslove, a danas je i Đurđevdan, krsna slava koju slavi više od 50 obitelji hrtkovačkih Srba”, rekao je Hini u telefonskom razgovoru jedan od mještana Hrtkovaca.

“Jedino nam je neobično što nemamo onu buku vozila jer kroz Hrtkovce dnevno prođe i po 12.000 automobila i kamiona”, izjavio je za beogradske medije Tomislav Šimić, predsjednik Vijeća mjesne zajednice Hrtkovci.

Predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj, koga je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove pravosnažno osudilo na kaznu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine, najavio je ranije da će pripadnici ove stranke, ako zabrana ostane na snazi, ipak doći u to mjesto, ali neće postavljati binu i ozvučenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije