Barcelona ostaje u utrci za sjedište Evropske agencije za lijekove

EMA je najveća evropska agencija s gotovo 900 zaposlenih (Al Jazeera)

Barcelona ostaje u utrci za dobijanje sjedišta Evropske agencije za lijekove (EMA) nakon što je Španija vratila vladavinu zakona u Kataloniju, rekla je španska ministrica zdravstva.

Mogućnost da se sjedište te agencije preseli iz Londona u glavni katalonski grad bitno se smanjila u oktobru, kad je katalonski parlament izglasao nezavisnost Katalonije, izvijestilo je više medija.

“Te dvije ili tri sedmice prije nego što smo aktivirali član 155 Ustava bila su komplikovane, zagovaranje nezavisnosti nije nam pomoglo (u utrci za dobijanjem sjedišta EMA-e). No, kad smo primijenili član Ustava, umirili smo Evropu. Podržala nas je čitava Evropa”, izjavila je ministrica Dolors Montserrat u razgovoru za Reuters.

I Zagreb u utrci

Vlada Španije smijenila je s dužnosti onu u Kataloniji, preuzela upravljanje katalonskom administracijom do 21. decembra, za kada je sazvala prijevremene izbore u Kataloniji.

EMA je najveća evropska agencija s gotovo 900 zaposlenih, koja nakon Brexita traži zamjenu za svoje sjedište u Londonu, a konačna odluka trebala bi biti donesena 20. novembra. Zagreb je jedan od 19 evropskih gradova koji se takmiči.

Hrvatska predstavnica Biljana Borzan imenovana je za izvjestiteljicu Evropskog parlamenta za Evropsku agenciju za lijekove, a lobiranje za dobijanje sjedišta agencije počelo je još 2016. godine.

Manje od sedam dana do tajnog glasanja u Briselu španska ministrica rekla je da će prisustvovati tom sastanku.

“Borit ćemo se do posljednjeg trenutka jer Barcelona i Španija to zaslužuju”, rekla je ministrica.

Pokušaj dobijanja sjedišta ima podršku i smijenjene katalonske i centralne španske vlade. Otkad je 27. oktobra izglasana nezavisna Katalonija, više stotina kompanija premjestilo je sjedišta iz Barcelone, bojeći se mogućeg novog poreznog i pravnog tretmana.

Kandidatura Barcelone jedna je od onih koja je dobila najveće ocjene kad je riječ o tehničkom nivou, prema informaciji koju je objavila Evropska komisija. No, zajedno s drugim gradovima favoritima, poput Amsterdama, Beča, Milana ili Kopenhagena, ima hendikep da je u zemlji gdje se već nalazi najmanje jedno sjedište neke evropske organizacije.

Izvor: Agencije