Barca o Pjaniću: Jedan od najboljih veznjaka današnjice

Miralem Pjanić i Leo Messi: Barca i Juve su postigli dogovor o transferu bh. igrača (EPA)

Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić naredne četiri sezone će nositi dres trofejnog španskog kluba Barcelona, potvrdio je katalonski gigant na svojoj internetskoj stranici.

Navodi se kako su Barca i italijanski Juventus postigli dogovor o transferu Pjanića iz “Stare dame” te kako će “cijena operacije biti 60 miliona eura, plus pet miliona eura u različitim vidovima”.

“Igrač će potpisati ugovor s klubom za naredne četiri sezone, odnosno do kraja sezone 2023/24., s otkupnom klauzulom ugovora od 400 miliona eura”, objavili su Katalonci i dodali kako će bh. igrač sredine terena ostati u Juventusu do kraja aktuelne sezone.

Svestran i prilagodljiv igrač

U kratkoj biografiji novog igrača Barcelona je napisala kako je riječ o svestranom i prilagodljivom igraču, koji, “nakon što je postao ključni član Juventusa, dolazi u Barcu kako bi pokazao kvalitet na sredini terena”.

“Karijeru je počeo u francuskom Metzu 2007. godine. Iako je klub izgubio prvoligaški status, igrač sredine terena je imao odličnu sezonu i potom je prešao u Olympique Lyonnais. Tada je Pjanić počeo graditi ime u svijetu nogometa i postao ključni igrač francuskog tima, pomogavši mu da izbori polufinale Lige prvaka sezone 2009/10., po prvi put u historiji kluba.”

“Nakon 115 utakmica i 16 golova, preselio se u Italiju, gdje je 2011. godine potpisao za AS Romu. Tokom pet sezona i 200 utakmica, postigao je 30 golova i upisao 40 asistencija, da bi 2016. godine prešao u Juventusu. U Torinu je ponovo pokazao veliki talenat i postao vitalni dio jedne od najboljih ekipa svijeta, osvojivši tri puta Serie A, dva puta Coppa Italia i jednom italijanski Superkup s ‘la Vecchia Signora'”, piše autor članka na Barceloninoj stranici.

‘Vrhunski slobodni udarci’

Dotaknut je i reprezentativni nivo, navodi se kako je Pjanić igrao za mlađe selekcije Luksemburga, da bi na seniorskom nivou obukao dres Bosne i Hercegovine.

“On je treći igrač po broju odigranih utakmica u historiji reprezentacije (92 utakmice) i šesti najbolji strijelac (15 golova)”, navodi se dalje u tekstu i dodaje kako je igrao na Mundijalu 2014. godine, kao i da bi dogodine mogao igrati na Evropskom prvenstvu 2020. ako Bosna i Hercegovina izbori plasman kroz doigravanje.

“Pjanić je igrao na svojoj poziciji sredine terena, bilo da je ofanzivni vezni u Metzu, ili malo povučeniji kao u Lyonu i Romi. Njegovo znanje da se pridruži napadu iz dubine odbrane, kao i njegovi vrhunski slobodni udarci donijeli su mu mnogo golova. Nadalje, njegova tehnička kvaliteta, pregled igre i posvećenost čine ga jednim od najboljih veznjaka današnjeg nogometa”, navodi se u predstavljanju novog igrača Barce.

Izvor: Agencije