Oglasi

Banka UBS kažnjena sa 4,5 milijarde eura zbog poreznih prevara

Francuski sud proglasio je švicarsku banku krivom za nezakonito privlačenje klijenata i pranje zarade na poreznim prevarama; UBS najavio žalbu.
UBS, Banka, UBS bankaU UBS-u kažu da nema dokaza o nepravilnostima u poslovanju te da je riječ o politički vođenom procesuReuters - Arhiva

Francuski sud u srijedu je švicarsku banku UBS proglasio krivom za nezakonito privlačenje klijenata u Francuskoj i pranje zarade na poreznim prijevarama te joj naredio da plati 4,5 milijarda eura kazne.

Dionice u UBS-u pale su za dva posto, a odvjetnik UBS-a kazao je da će se banka žaliti na presudu.

Kazne, gotovo jednake neto profitu banke prošle godine, uključuju 3,7 milijarda eura kazne i dodatnih šteta za francusku državu od 800 milijuna eura, prenosi HINA.

Francuskisu mediji izvijestili da je riječ o rekordnoj novčanoj kazni za neku banku u Francuskoj.

Nagodbe u SAD-u i Njemačkoj

UBS je opovrgnuo bilo kakve zlouporabe.

Iz jedne od najvećih svjetskih banaka za upravljanje bogatstvom kazali su da nema nikakvih dokaza o nepravilnostima u poslovanju i da je riječ o politički vođenom procesu, prenosi Anadolija.

Analitičari kažu da bi se uz žalbe slučaj mogao vući godinama.

Francusko suđenje slijedilo je nakon sličnog slučaja u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je UBS prihvatio nagodbu od 780 milijuna dolara 2009. i u Njemačkoj, gdje je dogovoreno 300 milijuna eura kazne za 2014.

Skrivena aktiva deset milijardi eura

UBS je prošlog mjeseca prijavio neto profit od 4,9 milijarde dolara za 2018.

Istražitelji tvrde da je švicarska banka slala zaposlenike da traže bogate rukovoditelje ili sportaše na sportskim ili glazbenim događajima u Francuskoj i pozivaju ih da polože novac u Švicarskoj.

Nezakonito skrivena aktiva od francuskih klijenata u Švicarskoj od 2004. do 2012. iznosila je približno deset milijarda eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.