Bangladeš pogubio bivšeg ministra

Nizami obješen oko ponoći u zatvoru u Dhaki (EPA)

Bangladeš je u utorak pogubio šefa stranke Jamaat-e-Islami Motiura Rahmana Nizamija, osuđenog na smrt zbog genocida i drugih zločina počinjenih tokom rata 1971. za nezavisnost od Pakistana, dan nakon što mu je odbijena posljednja žalba, objavio je ministar pravosuđa.

Motiur Rahman Nizami (73), bivši zastupnik, ministar i čelnik Jamaat-e-Islamija, obješen je oko ponoći u zatvoru u Dhaki, nakon što je Vrhovni sud odbacio njegovu žalbu na smrtnu kaznu koju je izrekao Specijalni sud zbog genocida, silovanja i organiziranja ubijanja intelektualaca tokom rata, izjavio je ministar pravosuđa Annisul Huq.

“Ovaj dan čekali smo dugih 45 godina”, rekao je ratni veteran Akram Hossain za Al Jazeeru, dodajući da je “pravda konačno zadovoljena.”

Hiljade policajaca i graničara bile su raspoređene u glavnom gradu Bangladeša, kao i u drugim velikim gradovima, kako bi pojačali sigurnost budući da je Jamaat-e-Islami pozvao sljedbenike na generalni protest zbog izvršenja smrtne kazne.

Reporter Al Jazeere Tanvir Chowdhury, koji izvještava iz Dhake, rekao je da je to uobičajena reakcija stranke Jamaat-e-Islami u slučajevima izricanja ili izvršenja smrtne kazne nekom od njenih članova.

Potaknuto nasilje

To pogubljenje izaziva strahovanja od novog vala nasilja u zemlji sa sunitskom muslimanskom većinom, gdje pobunjenici ubijaju blogere, intelektualce i predstavnike manjina.

Sud za ratne zločine, koji je uspostavila premijerka Sheikh Hasina 2010. godine, potaknuo je nasilje i izazvao kritike opozicijskih političara uključujući i čelnike Jamaata-e-Islama.

Od 2013. pogubljena su tri čelnika Jamaata i jedna dužnosnica glavne opozicijske stranke, Nacionalističke stranke Bangaldeša. Ta pogubljenja pokrenula su sukobe s policijom 2013. godine, u kojima je poginulo 500 osoba.

Gotovo tri miliona ljudi ubijeno je, kaže Vlada, a hiljade žena su silovane tokom rata 1971, u kojem su se neke stranke, uključujući Jamaat-e-Islami, protivile odvajanju od nekadašnjeg Zapadnog Pakistana.

Protesti u Ankari

Pogubljenje Motiura Rahmana Nizamija izazvalao je gnjev građana Ankare koji su izašli na proteste ispred Ambasade Bangladeša, javlja Anadolja.

Na protestima su se okupili članovi Udruženja mladih Anadolije (AGD), članovi humanitarne organizacije IHH, kao i članovi udruženja Cansuyu.

Predstavnik AGD-a u Ankari Hasan Karaman je rekao da je smrtna kazna nelegitimna presuda te da Vladina politika pritisaka i ugnjetavanja članova Jamaata neće donijeti mir toj zemlji.

“Zakon se ne može provoditi ugnjetavanjem i sankcijama prema legitimnom zahtjevu i izboru građana. Ugnjetavanje ne može trajati zauvijek”, kazao je, dodajući kako je jasno da ovakvo ponašanje Vlade Bangladeša neće doprinijeti održivom miru.

“Ono na što nas upućuje naša vjera jeste pridavanje značaja životu ljudskog bića. Pozivamo sve koji su dio ovakvog vjerovanja da djeluju u skladu sa zdravim razumom”, rekao je aktivista Hasan Karaman.

Izvor: Al Jazeera i agencije