Ban: Izraelski embargo ugušio Gazu

Ban je pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi napore ka rješavanju bliskoistočne krize (Anadolija)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon upozorio je da bi moglo doći do porasta nasilja između Izraelaca i Palestinaca, ukoliko se nastavi izraelska blokada i embargo u Pojasu Gaze.

Prvi čovjek UN-a danas je doputovao u Gazu, a tokom posjete osnovnoj školi Zeytin koju vodi Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), izjavio je da je izraelski embargo “ugušio” Gazu i da se to mora okončati.

Izrazivši zadovoljstvo započetim procesom obnove Gaze nakon devastiranja tokom izraelskih napada 2014. godine, Ban se zahvalio zemljama donatorima.

“Mogli smo obnoviti kuće, ali da li to možemo reći i općenito za život u Gazi? Pitanje je možemo li zaliječiti sve rane koje je nanio rat i odgovorne izvesti pred lice pravde”, kazao je Ban.

Izraelski embargo u Gazi Ban je nazvao “kolektivnim kažnjavanjem”, te dodao da UN ulaže napore da se mladima u Gazi osigura posao i da se stvore uvjeti za normalan život.

Posjeta bolnici

Pozivajući palestinske pokrete Hamas i Fatah da ustraju u formiranju vlade nacionalnog jedinstva Palestine, Ban je kazao da bi to doprinijelo i rješavanju ekonomske krize, a posebno i razvoju Gaze.

Ban je također pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi napore ka rješavanju bliskoistočne krize na bazi uspostave dvije nezavisne države i okončanju izraelske okupacije palestinske zemlje.

Ban je danas posjetio bolnicu “Hamad bin Khalifa Al Thani” čiju izgradnju u Gazi je finansirao Katar.

Ban je i neposredno nakon posljednjih napada izraelskih snaga 14. oktobra posjetio Gazu i tom prilikom apelirao da se implementira dogovor Izraela, Palestine i UN-a o ublažavanju izraelskog embarga kako bi se u Gazu omogućio uvoz građevinskog materijala potrebnog za obnovu devastiranih naselja i infrastrukture.

Izvor: Agencije