Balkan je bio, jeste i bit će područje vrhunskog nogometa

Engin Firat: Pandemija korona virusa nam je donijela mnoge probleme (EPA)

Balkanski nogomet zabilježio je veliki povratak proteklih godina nakon kraćeg lošeg perioda i sigurno će timovi iz te regije igrati velika takmičenja u budućnosti, kaže selektor Moldavije Engin Firat i dodaje kako njegov tim očekuje teška borba u grupi Lige nacija Evropske nogometne asocijacije (UEFA).

Grčka, Kosovo i Slovenija su favoriti svake grupe, no sad su u jednoj, navodi u razgovoru za Al Jazeeru Balkans ovaj nogometni stručnjak njemačko-turskog porijekla.

  • Selektore Firat, kakva je situacija među Vašim igračima, možete li računati na one najbolje za prve utakmice Lige nacija?

– Da budem iskren, ne mogu dati jasan, direktan odgovor. Povrijeđeni su Anatolij Prepelita i Constantin Bogdan, dok je Radu Ginsari povrijeđen i neće igrati 99 posto. Neki igrači su imali problema oko dolaska s klubovima. Pandemija korona virusa nam je donijela mnoge probleme, zbog kojih se teško koncentrirati na nogometnu igru. Svaki dan nam iskrsne nešto novo i na koga ću moći računati vjerovatno će znati pred samu utakmicu s Kosovom.

  • Koji su vaši ciljevi u novoj sezoni UEFA-ine Lige nacija?

– Zbog situacije s COVID-19, nije bilo moguće igrati prijateljske utakmice. To je vrlo loše za nas, jer imamo mlad tim, mnogo mladih i neiskusnih igrača. Nismo imali vremena da se oni prilagode mom sistemu i da dobiju međunarodno iskustvo. Želimo igrati pozitivan, dobar nogomet, pokazati karakter. Ostalo će doći samo po sebi.

  • Moldavija je u grupi s Grčkom, Kosovom i Slovenijom. Kako vidite svoje rivale?

– Ovo je jako interesantna grupa. U drugačijem rasporedu grupa, i Grčka i Kosovo i Slovenija bi bili favoriti. No, sada imamo ta tri favorita u jednoj grupi. Iskreno, naš posao je da ih učinimo nesretnima. Kosovo je krenulo s utakmicama prije nekoliko godina i jako su dobri. Veoma je moguće da ćemo ih gledati na Evropskom prvenstvu naredne godine. Grčka i Slovenija su često na velikim turnirima. Grčka je nekadašnji evropski prvak.

  • U prvoj utakmici ste domaćini Kosovu. Koje su prednosti, a koje slabosti ovog tima?

– Pa nismo baš domaćini, igrat ćemo u Parmi, tako da smo svi gosti. Kosovo je jako brz i radan tim. U napadu su veoma jaki i imaju dosta alternativa u igračkom kadru. Činjenica da su postigli tri gola u Engleskoj je dovoljan dokaz tome. Ono što je bitno je to da su tek na početku svog potencijala. Širom Evrope se nalaze porodice sa Kosova i njihova djeca odrastaju u dobrim klubovima. Od početnih 11, njih 90 posto nije rođeno na Kosovu. Zato sam siguran da će Kosovo u budućnosti uvijek igrati na velikim turnirima.

  • Drugo kolo donosi utakmicu sa Slovenijom…

– Oni su najiskusniji tim u našoj grupi. Imaju odličnog golmana i fizički su jaka ekipa. No, u specifičnoj su, novoj situaciji, jer im nema Josip Iličića. On je vrhunski nogometaš i najvažniji igrač slovenske reprezentacije. Želim mu da se brzo vrati na teren. Sada se odgovornost u napadu mora podijeliti na više igrača i vidjet ćemo kako će se snaći s tim zadatkom.

  • Kako vidite ostale balkanske selekcije?

– Balkanski nogomet je imao nekoliko loših godina, ali su se u posljednjih par vratili, i to jako. Počev s Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu [u Rusiji 2018. godine, kada je bila viceprvak]. Srbija ima tim sa žestokim potencijalom, Sjeverna Makedonija je na pragu EURO-a 2021, a Bosna i Hercegovina i Crna Gora uvijek imaju dobre pojedince. Balkan je mjesto ekstra talentiranih nogometaša, uvijek bio i uvijek će biti.

  • Pandemija korona virusa je ‘otjerala’ nogomet, igrače i navijače sa stadiona. Kako vidite trenutno stanje u sportu i društvu?

– Ovo sve ima žestoko negativan utjecaj na sve nas, na sve segmente života, pa tako i na nogomet. Ponovo se pokazuje kako smo mi ljudi osjetljiva bića i moramo iz ovoga naučiti lekcije. Nadam se da će se navijači uskoro vratiti na tribine, jer će nogomet pomoći da se vratimo normalnom životu.

Situacija sada je katastrofalna. Svaka država ima svoje “zelene” i “crvene liste” zona i područja. Čisti haos. Sve do zadnjeg nismo znali koji igrač može u koju državu doći a da ne završi u karantinu. Niko ne zna tačno šta se dešava i stalno smo u kontaktima s klubovima i savezima.

Za velike nogometne nacije ovo i nije veliki problem, ali za države poput naših je veliki problem i mnogi igrači su u teškim situacijama. Svakako, mi želimo igrati nogomet, pomoći da se život vrati u normalni ritam. Ali, i države nam moraju pomoći, mi svakako moramo imati testove i biti izolirani.

Pozvani igrači

GOLMANI

Alexei Koselev (Fortuna Sittard, Holandija) 21 nastup

Denis Rusu (bez kluba) jedan nastup

Nicolai  Cebotari (Sfantul Gheorghe Suruceni) bez nastupa

ODBRANA

Alexandru Epureanu (Istanbul Basaksehir, Turska) 91 nastup, sedam golova

Igor Armas (Voluntari, Rumunija) 57 nastup, pet golova

Petru Racu (Petrocub Hincesti) 48 nastupa, bez golova

Veaceslav Posmac (Sheriff Tiraspol) 37 nastup, dva gola

Ion Jardan (Petrocub Hincesti) 29 nastupa, bez golova

Oleg Reabciuk (Pacos de Ferreira, Portugal) 16 nastupa, bez golova

Sergiu Platica (Petrocub Hincesti) 14 nastupa, bez golova

Victor Mudrac (Slavia Mozyr, Bjelorusija) tri nastupa, bez golova

Denis Marandici (Celje, Slovenija) bez nastpa

VEZNI RED

Alexandru Suvorov (Sfantul Gheorghe Suruceni) 57 nastupa, pet golova

Artur Ionita (Benevento, Italija) 45 nastupa, tri gola

Andrei Cojocari (Petrocub Hincesti) 39 nastupa, dva gola

Catalin Carp (Ufa, Rusija) 29 nastupa, jedan gol

Eugeniu Cociuc (Sabah, Azerbejdžan) 19 nastupa, bez golova

Vadim Rada (Chindia Targoviste, Rumunija) sedam nastupa, jedan gol

Ion Dragan (Milsami Orhei) bez nastupa

Mihail Caimacov (Olimpija Ljubljana, Slovenija) bez nastupa

NAPAD

Vladimir Ambros (Petrocub Hincesti) 12 nastupa, jedan gol

Vitalie Damascan (Torino, Italija) 10 nastupa, jedan gol

Nicolae Milinceanu (Vaduz, Lihtenštajn) 10 nastupa, jedan gol

Ion Nicolaescu (Vitebsk, Bjelorusija) sedam nastupa, bez golova

Raspored u Ligi nacija

Moldavija – Kosovo (3. septembar)

Slovenija – Moldavija (6. septembar)

Grčka – Moldavija (11. oktobar)

Moldavija – Slovenija (14. oktobar)

Moldavija – Grčka (15. novembar)

Kosovo – Moldavija (18. novembar)

Izvor: Al Jazeera