Istraga: Odlikovani vojnik SRJ bacio bombu na američku ambasadu

Crnogorska policija potvrdila je identitet napadača, koji je noćas bacio bombu na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, navodeći samo njegove inicijale D.J.

Neposredno nakon počinjenja krivičnog dela, 43-godišnji crnogorski državljanin razneo se bombom nedaleko američkog diplomatskog predstavništva.

No, podgorički mediji kasnije su objavili kako napadač nije počinio samoubistvo, nego se slučajno ubio prerano aktiviravši drugu bombu.

Procene istražilaca i bezbednosnih službi govore da je bacio prvu bombu na ambasadu, a potom se nespretnošću ubio prilikom pokušaja aktiviranja druge bombe koja ga je slučajno ubila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore na vanrednoj konferenciji za novinare potvrdilo je da do sada nije registrovan kao počinilac krivičnih dela.

“Brzom i efikasnom akcijom utvrđen je identitet lica za koje se sumnja da je aktiviralo bombu M-75, a potom na 30-ak izvršilo samoubistvo takođe aktiviranjem bombe”, navedeno je u Upravi policije.

Nezvanično se saznaje da se radi o Daliboru Jaukoviću, koji je rođen u Kraljevu, u Srbiji, a koji je živeo u Podgorici, javila je Milica Marinović, reporterka Al Jazeere.

Istražioci su rekli da se, zajedno sa agentima FBI-ja, radi na proveri društvenih mreža koje je prethodno koristio napadač.

O tome da li je radio sam, šta mu je motiv, niti da li je reč o terorističkom delu, tužilaštvo i policija nisu mogli govoriti “u cilju zaštite istrage”.

Nekadašnji pripadnik jugoslovenske vojske

Prema saznanjima do kojih je došla Al Jazeera, napadač je živeo u Podgorici, zajedno s bratom i majkom. Upravo je brat taj koji ga je identifikao nakon autopsije.

“Riječ je o vojniku koji je nekada služio u JNA”, kazala je Marinović. “Pregledom njegovog Facebook profila može se vidjeti da je bio dobitnik medalje za zasluge u oblasti odbrane i bezbjednosti Savezne Republike Jugoslavije tokom bombardovanja NATO snaga 1999. godine. Plaketu je potpisao tadašnji predsjednik Slobodan Milošević”.

Sudeći po objavama na Facebooku, Jauković je bio protivnik ulaska Crne Gore u NATO. Crna Gora je postala 29. članica Alijanse još prošle godine.

Policija je prethodno saopštila da je reč o muškarcu, na čijoj se identifikaciji intenzivno radi, kao i na rasvetljavanju čitavog događaja.

“Pola sata poslije ponoći ispred objekta ambasade SAD-a jedno lice je izvršilo samoubistvo eksplozivnom napravom. Neposredno prije samoubistva, lice je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacilo u krug ambasade SAD-a jednu eksplozivnu napravu. Najvjerovatnije je riječ o ručnoj bombi sa kašikom. U toku su uviđaj i identifikacija. Tužilac je na licu mjesta i rukovodi uviđajem. Uprava policije Crne Gore”, napisala je Vlada Crne Gore na Twitteru.

Američka ambasada u Podgorici saopštila je da su svi zaposleni u ambasadi bezbedni.

Ambasada SAD je na Twitteru navela da je to utvrđeno posle “internog pregleda”.

Zahvalili su se crnogorskoj Vladi na bliskoj saradnji, kao i policiji na profesionalnoj podršci u istrazi incidenta.

Viša državna tužiteljka Crne Gore Tanja Čolan Deretić izjavila je ranije da je o detaljima napada na ambasadu SAD u Podgorici obavestila Specijalno državno tužilaštvo.

Čolan Deretić, koja je izvršila uviđaj nakon događaja, rekla je za Radio televiziju Crne Gore da su prikupljeni svi tragovi s lica mesta koji će biti poslati na veštačenje, dok je telo stradalog poslato na obdukciju.

Vlada Crne Gore osudila incident

Vlada Crne Gore najoštrije je osudila incident, navodeći da su ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Slavko Stojanović pre podne obišli lice mesta i posetili Ambasadu SAD.

“I tom prilikom, kao i u drugim kontaktima crnogorskih zvaničnika sa predstavnicima SAD izraženo je žaljenje povodom napada i solidarnost sa SAD i istaknut je naš čvrsti stav da ovaj događaj neće i ne može pogoršati visoki stepen bezbednosti i sigurnosti diplomatskih predstavništava i ukupnu bezbednosnu situaciju u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Žaljenje zbog napada na ambasadu i stradanja osobe koja je izvršila taj čin izrazio je i predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

“Uz očekivanje da u najkraćem roku budu rasvetljene sve okolnosti, Brajović je iskazao uverenje da će Crna Gora i ubuduće predstavljati primer sigurne države za sve njene građane i predstavnike drugih zemalja koji u njoj borave”, kaže se u saopštenju.

Nepoznat motiv napada

Podsekretar Stejt Dipartmenta Steve Goldstein je kazao da su očevici videli čoveka kako baca predmet preko zida ambasade, prenosi New York Times.

Navodi se i da niko u ambasadi nije povređen.

Goldstein je dodao da su bezbednosni zvaničnici ambasade pretražili teren i da nisu nađene druge eksplozivne naprave, kao i da zgrada ambasade nije oštećena.

On nije znao šta je motiv napada, niti da li se radi o namjernom samoubilačkom napadu.

Ambasada je saopštila da tokom dana neće izdavati vize, te da će zakazani razgovori biti odloženi, dok će američkim građanima biti na usluzi u hitnim slučajevima.

Izvor: Al Jazeera i agencije