Babiš želi da Češka napusti sporazum o migraciji

Austrija je ranije najavila da će slijediti SAD i Mađarsku, koje se povlače iz UN-ovog sporazuma (EPA)

Premijer Češke Andrej Babiš je izjavio da želi da se njegova zemlja povuče iz sporazuma Ujedinjenih naroda o migraciji i o tome će razgovarati s koalicijskim partnerom, objavljeno je na internetskoj stranici idnes.cz.

On je to izjavio dan nakon što je Austrija rekla da će slijediti Sjedinjene Američke Države i Mađarsku, koje se povlače iz UN-ovog sporazuma zbog zabrinutosti da će on zamagliti liniju između legalne i ilegalne migracije.

Ministar u poljskoj ultrakonzervativnoj Vladi također je preporučio svojoj zemlji da napusti sporazum.

Globalni sporazum o migraciji prihvatilo je u julu svih 193 članica UN-a, osim administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, koja se iz sporazuma povukla prošle godine.

Briselski sistem kvota

Babiš je rekao zastupnicima u Parlamentu da mu se sporazum ne sviđa, prenosi idnes.cz, te da će koalicijskom partneru Socijaldemokratima predložiti povlačenje iz sporazuma.

Češka se svrstala uz srednjoevropske susjede, poput Mađarske i Poljske, u zadržavanju tvrdoga protuimigrantskog stava, dok se Evropska unija bori da zaustavi priljev izbjeglica koji bježe od rata i oskudice, pogotovo na Bliskom istoku i u Africi.

Srednjoevropske zemlje odbile su podržati briselski sistem kvota prema kojem bi se podijelili tražitelji azila među svim članicama EU-a, plan koji je odbačen ranije ove godine.

Izvor: Agencije