Oglasi

Azra Bašić traži blokadu izručenja BiH

Istragu protiv Bašić vodi Okružno tužilaštvo u Doboju zbog sumnje da je počinila ratni zločin protiv civila.
Bašić je uhapšena 15. marta na osnovu međunarodne potjernice koju je izdao Sud BiH AP - arhiva

Azra Bašić (52), koja je optužena za ratne zločine nad srpskim civilima tokom rata u Bosni i Hercegovini, zatražila je od Saveznog suda u Lexingtonu u američkoj saveznoj državi Kentucky da blokira njeno izručenje BiH i da bude puštena iz zatvora.

Njen advokat Patrick Nash podnio je Sudu akt kojim se traži direktna sudska istraga o legalnosti lišavanja slobode.

Izvor tvrdi da je Bašić, hrvatska državljanka, nezakonito uhapšena i da ne treba biti izručena BiH.

Prema memorandumu od 22. augusta iz ureda državnog tužioca, američki State Department je, u slučaju Bašić, suspendirao odlučivanje dok ne bude riješen nalog za istragu o legalnosti lišavanja slobode.

Logori u Derventi

Bašić je uhapšena 15. marta u Stentonu na osnovu međunarodne potjernice koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je kao pripadnica Hrvatske vojske učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba u logorima u Derventi, od aprila do juna 1992. godine.

Ona se prvi put pojavila pred Sudom u SAD-u 18. marta, kada je govorila o boravku u Kentuckyju, navodeći da je blizu dvije godine bila zaposlena u fabrici Nestle.

Istragu protiv Bašić vodi Okružno tužilaštvo u Doboju zbog sumnje da je kao komandir 108. Riječke brigade Hrvatske vojske počinila ratni zločin protiv civila na području Dervente od aprila do jula 1992. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.