Avion Qatar Airwaysa dopremio pomoć za BiH

Boeing 787 Dreamliner jedan je od najvećih i najmodernijih civilnih aviona koji je ikad sletio u Bosnu i Hercegovinu (Al Jazeera)

Avion iz flote Qatar Airwaysa sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu s medicinskom opremom, što je pomoć Katara Bosni i Hercegovini u borbi protiv novog korona virusa, javio je Al Jazeerin reporter Branimir Zekić.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, rekla je novinarima da je pomoć vrijedna približno šest miliona konvertibilnih maraka (tri miliona eura) te da je Katar pokazao da je iskreni prijatelj Bosni i Hercegovini jer je poslao medicinsku opremu uprkos činjenici da je u daleko težoj situaciji kad je riječ o pandemiji korona virusa.

Turković se zahvalila emiru Katara, Tamimu bin Hamadu Al Thaniju, i katarskom narodu na vrijednoj pomoći.

“Namijenjena je bolnicama u Bosni i Hercegovini. Bit će podijeljena putem kriznog štaba, odnosno poslije informacije koju će primiti Vijeće ministara. Država Katar je istinski prijatelj Bosne i Hercegovine. Istinske prijatelje čovjek prepoznaje kada je u nevolji”, rekla je Turković, prenijela je agencija Anadolija.

Prva pomoć iz Zaljeva

“To je prva pomoć koja dolazi iz zemalja Zaljeva iako je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio pisma svim liderima Zaljeva sa zamolbom za pomoć”, naglasila je Turković.

Podsjetila je da je prvi svjetski čelnik koji je došao poslije rata u Bosnu i Hercegovinu bio otac sadašnjeg emira Katara, šeik Hamad Al Thani, što, prema njenim riječima, znači da je Katar, kad god je Bosni i Hercegovini bila potrebna pomoć, priznanje ili podrška, uvijek bio tu. Izrazila je nadu da će pomoć biti od koristi bosanskohercegovačkim bolnicama.

“Radi se o zaštitnoj opremi koja je potrebna prilikom operacija. Riječ je o specijalnim odijelima, o specijalnim operativnim maskama i ostalim zaštitnim dijelovima opreme”, rekla je Turković.

Uz ministricu Turković, avion iz Katara dočekao je i Hamad Tami al-Hajri, otpravnik poslova Ambasade Katara u Bosni i Hercegovini.

“Bez obzira na to što je i Katar pogođen korona virusom, emir je dao upute da pošaljemo ovu humanitarnu medicinsku pomoć našim prijateljima u Bosni i Hercegovini. Želim reći da je veliko prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Katara učinilo da Bosna i Hercegovina bude jedna od rijetkih zemalja kojoj je Katar pružio pomoć u ovoj teškoj situaciji. Nadam se da će ova pomoć pružiti podršku narodu Bosne i Hercegovine u borbi protiv ovog virusa i biti dokaz velikog prijateljstva Bosne i Hercegovine i Katara”, kazao je Al-Hajri.

Osim Bosni i Hercegovini, Katar je pomoć poslao Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Moderni Boeing 787 Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner jedan je od najvećih i najmodernijih civilnih aviona koji je ikad sletio u Bosnu i Hercegovinu.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u zemlji su do utorka od posljedica COVID-a 19 preminule 134 osobe. Broj zaraženih nešto je veći od 2.300, od čega se više od polovine oporavilo.

U Kataru je, prema navodima sajta Worldometers, dosad preminulo 15 osoba od posljedica zaraze novim korona virusom, dok je zabilježeno više od 33.000 zaraženih.

Izvor: Al Jazeera