Aviokompanije pozivaju na opće testiranje na korona virus

Prevoznici će se zauzeti za to da antigenski test na koronu postane dostupan za samo sedam dolara (EPA)

Globalne aviokompanije pozvale su da se prije svih međunarodnih letova putnici testiraju na korona virus, umjesto da idu u karantin ili budu izloženi drugim mjerama u zemljama u koje stižu, koje prevoznici smatraju razlogom drastičnog smanjenja putovanja.

Očekuje se da brzi i povoljni testovi koje bi moglo obaviti nemedicinsko osoblje budu dostupni za nekoliko sedmica, a trebali bi se provoditi u skladu s globalno dogovorenim standardima, rekao je čelnik Međunarodnog saveza zračnog prometa (IATA) Alexandre de Juniac.

“Ne vidimo nikakvo alternativno rješenje koje bi bilo manje izazovno ili učinkovitije,” rekao je on, prenosi Hina.

Pogođeni pandemijom prevoznici pritišću vlade da donesu mjere za ublažavanje ograničenja putovanja, jer one priječe oporavak zračnog prometa, a u Evropi se ponovno zaoštravaju zbog rasta broja zaraženih.

Potraga za jeftinim testovima

Prevoznici će se zauzeti za to da antigenski test na koronu postane dostupan za samo sedam dolara te da ga podrži Međunarodna organizacija civilne avijacije (ICAO), zadužena za stalni nadzor uvođenja i provođenja Konvencije o međunarodnoj civilnoj avijaciji.

“Potreban je međunarodni sporazum kojim bi se uredilo da rezultati testiranja obavljenog na polaznom aerodromu luci budu prihvaćeni po dolasku na odredišni”, kazao je de Juniac.

“To bi, također, povećalo povjerenje putnika u to da je svaka osoba u avionu testirana”, rekao je on.

Antigenski testovi brži su, ali i općenito neprecizniji, pa su veći izgledi da ne detektiraju pozitivne slučajeve za razliku od laboratorijskih molekularnih dijagnostičkih testova.

Među kompanijama koje oglašavaju nove testove, njemački dijagnostički specijalist Qiagen rekao je u septembru da planira lansirati antigenski test koji daje rezultate u roku od 15 minuta, a mogao bi se koristiti na aerodromima i na stadionima.

Izvor: Agencije